Virtual reality (VR) biedt mensen letterlijk een ontsnapping aan de dagelijkse, ‘echte’ realiteit. Dankzij moderne technologie waant iedereen die zo’n hi-tech bril opzet zich in een andere wereld. Geen wonder dus, dat de VR-bril oprukt in de medische wereld. En klinische studies hebben vastgesteld dat dankzij de VR-bril mensen minder stress en pijn ervaren. Geen wonder dus, dat de VR-bril ook zijn intrede doet in de oncologie. In het Saxenburgh ziekenhuis in Hardenberg bijvoorbeeld. Daar kunnen dagpatiënten die chemotherapie of andere intensieve behandelingen moeten ondergaan sinds kort gebruik maken van zo’n bril.
De dagbehandeling oncologie van het Saxenburgh Medisch Centrum is erg blij met de twee VR-brillen, die dankzij een subsidie van KWF aangeschaft konden worden. “Hiermee kunnen wij de patiënten op de afdeling even laten ontsnappen aan de spanning en stress die de behandeling toch met zich meebrengt,” zegt teamleider Sietske de Vries. “Zodra de patiënt de bril op zet, waant hij of zij zich even in een andere wereld, weg van de ziekte.”
De VR-brillen zullen twee jaar lang worden ingezet voor patiënten in dagbehandeling die chemotherapie of andere intensieve therapieën moeten ondergaan. In die periode moet meer duidelijk worden over de toepassingen en over de resultaten van het gebruik van de brillen, niet in de laatste plaats van de patiënten zelf. Mogelijk wordt de inzet van de brillen uitgebreid naar alle oncologiepatiënten van het ziekenhuis.
De technologie achter de VR-brillen wordt verzorgd door het bedrijf SyncVR. Dat specialiseert zich in medische toepassingen van VR-systemen. Er werken inmiddels 75 zorginstellingen in Nederland met toepassingen van dit bedrijf. Via een gespecialiseerde app store –de grootste in Europa- zijn diverse programma’s verkrijgbaar. SyncVR levert VR-applicaties op gebied van pijnbestrijding, angstvermindering, fysieke beweging, training, cognitieve revalidatie, geestelijke revalidatie, onderwijs en vermaak.
Meer informatie