Ziekenhuizen slaan handen ineen in strijd tegen ‘sluipmoordenaar’ alvleesklierkanker

december 2019 Opinie Willem van Altena
Er komt een Deltaplan tegen alvleesklierkanker.

Terwijl er in de afgelopen decennia bij vrijwel elke vorm van kanker flinke vooruitgang is geboekt in overleving is er een type kanker waar dat nadrukkelijk niet voor geldt. Alvleesklierkanker is en blijft een van de dodelijkste kankers die er bestaat. Een sluipmoordenaar, zo wordt de ziekte vaak omschreven. Daar moet verandering in komen, vinden medici en patiënten. Daarom is het Deltaplan Alvleesklierkanker in het leven geroepen.

Alvleesklierkanker wordt jaarlijks vastgesteld bij zo’n 2.800 Nederlanders –wat neerkomt op 8 per dag- , en ongeveer eenzelfde aantal landgenoten overlijdt aan de ziekte. De prognose is al decennialang onveranderd slecht: de vijfjaarsoverleving is slechts 9%. En ook als de ziekte –palliatief- behandeld wordt is de kwaliteit van leven van de patiënten vaak belabberd.

Symptomen

Een reden waarom alvleesklierkanker zo dodelijk is, is het feit dat de ziekte moeilijk vast te stellen is. De eerste fases van alvleesklierkanker gaan namelijk gepaard met weinig –vage- tot geen symptomen. Wanneer de ziekte zich dan eindelijk openbaart bevindt de kanker zich vaak al in stadium III of IV en is genezing al geen optie meer. Vier op de vijf patiënten kan alleen nog palliatief behandeld worden.

Onder de naam Dutch Pancreatic Cancer Group (DPCG) werken de 15 expertisecentra voor alvleesklierkanker in Nederland samen, en met patiëntenplatform Living With Hope en de Maag Lever Darm Stichting is in november het initiatief tot het Deltaplan Alvleesklierkanker gestart. Doel is om wetenschappelijk onderzoek te versnellen, om de beste behandeling te vinden en voor iedereen beschikbaar te maken, en om te werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten.

Efficiency

Volgens prof. dr. Hanneke van Laarhoven, oncoloog en bestuurslid DPCG, gaat het om een wereldwijd unieke aanpak. “Met Deltaplan Alvleesklierkanker realiseren we een situatie waar we op landelijke schaal heel slim omgaan met waardevolle patiënt- en onderzoeksdata. Dat levert efficiency op, maar het belangrijkste is: we kunnen vanuit deze basis heel snel nieuwe behandelmethoden beschikbaar maken voor de patiënt.”

Binnen het Deltaplan kunnen kansrijke en hoopvolle onderzoeken versneld uitgevoerd en toegepast worden in de dagelijkse zorgpraktijk. Dat moet leiden tot snellere opsporing van de ziekte, een betere behandeling en genezing. Voor de patiënt betekent het Deltaplan dat hij of zij sneller toegang krijgt tot de best passende behandelmethode. Daarnaast is er veel aandacht voor kwaliteit van leven: voor patiënten en naasten is de afweging tussen kwaliteit van leven en lengte van leven het meest cruciale besluit waar ze mee geconfronteerd worden. Beter wetenschappelijk inzicht kan hen bij die ingrijpende beslissing helpen.

Bron
1. Meer informatie op de website.