Melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die de laatste jaren aan een sterke opmars bezig is. Wanneer de kanker op tijd gesignaleerd wordt is de ziekte goed behandelbaar, en de prognose is goed. Toch hebben mensen die eenmaal melanoom hebben gehad een grotere kans dat de ziekte terugkeert. Daarom is het voor genezen melanoom patiënten enorm belangrijk om de huid goed te beschermen en te verzorgen. Wij zetten tien adviezen op een rijtje
Een van de belangrijkste veroorzakers van melanoom is blootstelling aan ultraviolet licht. Goed smeren met een breedspectrum zonnebrandcrème is daar de beste verdediging tegen. En dan niet alleen in de zomer, of wanneer je gaat zonnebaden, maar elke dag. Kiest een hoge beschermingsfactor van 30, of liever nog 50 en smeer alle onbedekte huid goed in. Belangrijk: smeer elke twee uur opnieuw, of zelfs vaker als je hebt getranspireerd of hebt gezwommen.
Controleer je huid elke maand op nieuwe moedervlekken of veranderingen aan bestaande moedervlekken die op kanker kunnen wijzen. Doe dat zorgvuldig en gebruik er een spiegel bij, en vraag je partner of iemand anders om ook plekken te bekijken die je zelf minder goed kunt zien, zoals op je achterhoofd of op je rug. En als je iets verdachts tegenkomt: schakel meteen je huisarts in.
Probeer zo veel mogelijk de schaduw op te zoeken of binnen te blijven, zeker als de zon op zijn sterkst schijnt tussen 10 en 16 uur. Draag bedekkende kleding en vergeet de zonnebrandcrème niet: UV-stralen kunnen ook door textiel heen dringen en ook via reflecties je huid bereiken, zelfs al zit je in de schaduw.
Melanoom komt vaak voor in het gezicht, en dan met name op de neus en de oren. Draag dus een hoed met een rand –een pet is niet genoeg- om je nek en oren in de schaduw te houden. En wees royaal met zonnebrandcrème op je neus en oren. Er bestaan speciale dagcrèmes met een hoge SPF van 50 en zelfs 100.
Lange mouwen en lange broeken zijn minstens net zo belangrijk als UV-werende crème. Maar uw-straling kan wel door textiel heen de huid binnendringen, zeker als het om dunne weefsels gaat, zoals linnen. Er bestaat tegenwoordig ook kleding met UV-werende eigenschappen. Donkere kleding heeft trouwens meer UV-werende eigenschappen dan lichte.
De plek waar de verdachte moedervlek, of het melanoom is weggesneden blijft een plek om goed in de gaten te houden. Soms kan een vroeg ontdekt en verwijderd melanoom namelijk op dezelfde plek terugkeren. Hou die plek dus extra in de gaten en ga naar de dokter zodra je veranderingen ziet of voelt. Zorg ook dat die plek extra goed ingesmeerd wordt met sunblock of houd hem zo veel mogelijk bedekt.
UV-straling kan ook door glas heendringen en de huid beschadigen. Daarom krijgen veel mensen melanoom op de linkerhelft van het gezicht, omdat die kant het vaakst in de zon is wanneer ze achter het stuur van hun auto zitten. Zorg er dus voor dat vooral de linker gezichtshelft en de linkerarm goed ingesmeerd zijn, of investeer in een UV-werende coating voor de autoruiten.
‘Gezond bruin’ is helemaal niet zo gezond, zeker niet als je ooit huidkanker hebt gehad. Wie dus ooit voor melanoom behandeld is geweest doet er goed aan de zonnebank voortaan helemaal te mijden. Solaria en zonnebanken vergroten het risico op huidkanker aanzienlijk. Een enkele sessie kan het risico op melanoom al met 20% verhogen.
Wie een geschiedenis van melanoom heeft doet er goed aan om zich vaak door de dermatoloog te laten controleren. In de eerste twee jaar na de behandeling is de kans op recidive het grootst, en is het aan te raden om elk kwartaal naar de huidarts te gaan. Daarna moet er elk half jaar een controle plaatsvinden.
Tijdens en na een behandeling voor melanoom krijgen veel mensen last van een droge, geïrriteerde huid. Daarom is het goed om tweemaal daags een bodymilk of vochtinbrengende crème te gebruiken. Let ook op producten met geurtjes zoals zeep en wasverzachter. Die kunnen irritaties veroorzaken, zelfs als je voordat je behandeld werd nooit ergens last van had. Ook douchen kan de huid irriteren en uitdrogen: hou de douchebeurt kort en probeer niet te warm te douchen.