Virtuele wandeling door ziekenhuis bereidt kinderen voor op operatie

februari 2021 Zorg van de toekomst Willem van Altena
asian girl wear vr glasses and play games

Virtual Reality (VR) komt steeds meer in zwang, zeker nu er steeds meer betaalbare modellen in de winkels liggen die geen supercomputers nodig hebben om op te draaien. Ook in de medische wereld rukken de VR headsets op. Het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zet sinds kort een VR game in om kinderen tussen 12 en 17 jaar oud te helpen zich voor te bereiden op een operatie. Letterlijk spelenderwijs worden de kinderen geïnformeerd over de operatie en alles wat eromheen hangt, zoals de patiëntkamer, de uitslaapkamer en meer.

Virtuele wandeling

De game is ontwikkeld door twee studenten van het Technova College in Ede, Suze Keultjes en Stijn Hendriks. Door middel van een interactieve VR game, met onder meer een quiz, komen de kinderen op een aantrekkelijke, minder bedreigende manier van alles aan de weet over de op handen zijnde operatie. Daarnaast kunnen de spelers dankzij de VR headset een virtuele wandeling door het ziekenhuis maken. Daarbij verschijnt allerlei informatie vanzelf in beeld.

De makers van het spel hebben allerlei ruimten van het Gelderse Vallei ziekenhuis digitaal in de game verwerkt. Zo kunnen de kinderen kennis maken met de receptie van het ziekenhuis, de patiëntenkamer, de operatiekamer en de uitslaapkamer. Dankzij de VR headset kunnen ze zich al helemaal ter plaatse wanen. Om zeker te weten dat de kinderen de informatie opnemen eindigt elk bezoek aan een van de ruimtes met een korte quiz.

Pijnbestrijding

VR wordt al op allerlei andere terreinen ingezet in ziekenhuizen, en allang al niet meer alleen bij jonge patiënten. Zo opende ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk een jaar geleden al een virtuele speeltuin voor kinderen die door hun ziekte of behandeling niet naar buiten kunnen. En het Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein zet VR in om zieke kinderen even te laten ontsnappen aan het ziek zijn. Daarnaast blijkt VR ook goed te werken als pijnbestrijding. Patiënten met sikkelcelziekte, een chronische bloedziekte die hevige pijn kan veroorzaken, blijken dankzij een virtuele ontdekking van de diepzee beduidend minder pijn te ervaren, en dat effect blijft dagenlang aanwezig.

Meer informatie

Lees een artikel in NTVH over de toepassing van VR games als pijnbehandeling.