VIJF VRAGEN OVER: Bladgroenten en kanker

juli 2019 Beter Leven Eline Feenstra
Dark green leafy vegetables in colander

1. Zijn groenten gezond voor kankerpatiënten?

Een dieet met groenten zou wel eens eigenschappen kunnen bezitten die gunstig zijn voor mensen met kanker. Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de werking van bladgroenten, en dan vooral koolsoorten. Daar vallen overigens ook vele slasoorten en knolgewassen onder.

2. Welke groenten worden specifiek aangeraden?

In alfabetische volgorde noemen we de tien bekendste: bloemkool, boerenkool, broccoli, groene kool, paksoi, radijs, rucola, spruitjes, waterkers, witte kool. Vooral aan broccoli en boerenkool worden veel gezonde eigenschappen toegeschreven.

3. Wat maakt deze groenten zo effectief?

Bladgroenten zitten vol belangrijke voedingsstoffen zoals beta-caroteen, luteïne, foliumzuur, vitamines (C, E en K) en mineralen. Daarnaast bevatten ze zwavelrijke stoffen die glucosinolaten worden genoemd. Deze glucosinolaten worden door bereiding, maar ook door het kauwen en verteren omgezet in stoffen als indolen, nitrilen, thiocyanaten en isothiocyanaten. En dat zijn precies de stofjes waar het om draait.

4. Wat doen die voedingsstoffen?

Laboratoriumonderzoek bij muizen laat zien dat indolen en isothiocyanaten de ontwikkeling van kanker in de blaas, borst, lever, long, maag en dikke darm tegengaan. De stoffen hebben ook een antivirale en antibacteriële werking, en hebben een remmende werking op doorbloeding en verspreiding van tumorcellen. Onderzoeken met menselijke proefpersonen laten vooralsnog geen eenduidige resultaten zien.

5. Is kool echt kankerremmend?

Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van het nuttigen van koolsoorten op kanker. Uit sommige studies blijkt dat een dieet met veel kool- en slasoorten (vijf keer per week of vaker) een verlaagd kankerrisico zou kunnen geven. Het gaat dan met name om prostaatkanker, colorectale kanker, longkanker en borstkanker. Niet alle studies onderschrijven dat beeld echter.

Bronnen
1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/325219.php