In 2020 zijn er 4.000 minder kankerdiagnoses geweest dan in 2019. Dat meldt KWF naar aanleiding van Wereldkankerdag, 4 februari. De cijfers komen van de Nederlandse Kankerregistratie, beheerd door het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL). Naar de oorzaak van de afname in diagnoses hoeft niet lang gezocht te worden: corona.
In 2019, voordat de pandemie uitbrak, werd bij 119.000 mensen kanker vastgesteld, in 2020 waren dat er 115.000. De reden daarvoor is dat mensen niet of later naar hun huisarts gingen met symptomen, en het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Daarnaast zorgde ook het afschalen van de reguliere zorg voor minder diagnoses. De daling in diagnoses was het grootst bij borstkanker, darmkanker en prostaatkanker.
KWF maakt zich zorgen over de daling van het aantal diagnoses. Vroege detectie van kanker verbetert de prognose immers, omdat de behandeling dan sneller kan starten. Benadrukt wordt dan ook dat mensen zich toch echt bij de huisarts blijven melden als ze klachten hebben, of vragen hebben over hun gezondheid.
Het thema van Wereldkankerdag (4 februari) is ‘Kanker in coronatijd’. Kankerpatiënten hebben een zwaar jaar achter de rug, met veel onzekerheid over de voortgang van behandeling, angst voor besmetting en eenzaamheid door isolatie. Honderden organisaties als regionale oncologienetwerken, ziekenhuizen, IPSO inloophuizen, gezondheidscentra en andere organisaties openen digitaal hun deuren. Zo zijn er informatieve webinars te volgen, kunnen mensen digitale knuffels sturen naar aan mensen die dat nodig hebben en er is een podcast over huidkanker.
Meer informatie
Lees meer over Wereldkankerdag op deze website.
Bekijk hier de meest actuele cijfers over kanker in Nederland.