Darmkanker komt in Nederland nog (te) vaak voor: jaarlijks worden zo’n 14.000 mensen getroffen door deze ziekte. Op dit moment is de enige curatieve optie een operatie. Helaas ontstaat er bij zo’n 25 tot 40% van de patiënten toch nog uitzaaiingen in de lever na de operatie. Aangezien een vroege opsporing van metastases de overleving aanzienlijk verhoogt, is het belangrijk om patiënten na darmkanker te blijven vervolgen. Alhoewel er reeds testen bestaan om levermetastasen op te sporen, zoals een CT-scan en echo, blijkt er in de praktijk toch een deel van de mensen gemist te worden door de huidige screening.
Dr. Nick van der Huizen is recent gepromoveerd op zijn onderzoek naar urine markers voor uitzaaiingen naar de lever. Het onderzoek bracht aan het licht dat patiënten die kampen met dit probleem, een verhoogde concentratie aan collageen eiwitten in de urine hebben. Collageen speelt een rol bij de structuur en stevigheid van cellen. Aangezien een tumor in staat is om cellen te verdringen door collageen af te breken, komen er meer collageeneiwitten in het bloed terecht. De afbraakproducten van deze eiwitten (peptiden) worden vervolgens uitgescheiden in de urine.
Aangezien een urinetest makkelijk uit te voeren is, zou de patiënt hiervoor terecht kunnen bij de eigen huisarts. Een ziekenhuisbezoek voor een initiële screening is dan overbodig. We zullen hier echter nog even op moeten wachten. Wanneer meer onderzoek bevestigt dat de urinetest een adequate test is ter vervanging van de huidige onderzoeken, zal de test naar verwachting van dr. Van der Huizen binnen vijf jaar geïmplementeerd worden.
Bronnen
1. Erasmus
2. American Journal of Cancer Research