Tien keer meer kans op herbesmetting corona dankzij subvariant omikron BA.2

februari 2022 Corona Willem van Altena
Covid 19 rapid tests, Coronavirus self testing at home, kits for detecting antibodies. Positive and negative result antigen self tests on gray color background, 3d illustration

De kans dat je na een coronabesmetting hebt gehad de ziekte nog een keer krijgt is bij de omikronvariant 10 keer zo hoog als bij eerdere varianten. Dat is de uitkomst uit een Brits onderzoek naar herinfecties, waarover wetenschappelijk tijdschrift Nature deze week rapporteerde.

Omikron wordt in verband gebracht met een milder ziekteverloop, maar daar staat dus tegenover dat deze COVID-variant veel besmettelijker is. Niet alleen breekt het gemuteerde virus gemakkelijker door de verdedigingsmuur van de vaccins, maar ook een eerdere infectie zorgt voor veel minder immuniteit.

Herinfecties

In Engeland zijn naar schatting 650.000 mensen twee keer met omikron besmet geraakt. Voordat omikron de dominante variant werd medio november werd het aantal herinfecties geschat op ongeveer 1 op de 100 gemelde besmettingen. Maar momenteel ligt dat 10 keer zo hoog. Wetenschappers denken zelfs dat de werkelijke cijfers nog hoger zijn omdat veel besmettingen niet of nauwelijks met symptomen gepaard gaan en dus niet geregistreerd worden.

De omikronvariant (versie BA.1) weet de immuniteit te omzeilen en kan antilichamen ontwijken die door eerdere varianten aangemaakt zijn, inclusief de deltavariant die voor omikron ten tonele verscheen de dominante variant was. Dat hebben onderzoekers in labtesten vastgesteld.

Nieuwe versie BA.2

Een nieuwe versie van omikron, BA.2 is intussen gesignaleerd en aan een gestage opmars bezig, en die breekt nog gemakkelijker door de verdedigingslinies heen. Uit Israël komen berichten van personen die hersteld waren van BA.1 en inmiddels weer besmet zijn geraakten met BA.2. Deze subvariant is sinds kort ook in Nederland de dominante variant.

De reden waarom de BA.2 variant nog besmettelijker is dan BA.1 is een verschil in het spike-eiwit, de stekelige huid van het virus waarmee het zich verankert aan gezonde cellen om ze te infecteren. Vooral binnen huishoudens lijkt BA.2 zich daarom veel sneller te verspreiden dan BA.1, blijkt uit gegevens uit Denemarken en Engeland. Er zijn geen aanwijzingen dat BA.2 zorgt voor een ernstiger ziekteverloop dan BA.1.

Referenties

Altarawneh HN, Chemaitelly H, Hasan MR, et al. Protection against the Omicron Variant from Previous SARS-CoV-2 Infection. N Engl J Med. 2022 Feb 9:NEJMc2200133. doi: 10.1056/NEJMc2200133. Epub ahead of print. PMID: 35139269; PMCID: PMC8849180.

Lees ook het artikel in Nature: Why does the Omicron sub-variant spread faster than the original?