Studie uit VS: ‘Helft alle huidkankers pas ontdekt na full-body onderzoek door dermatoloog’

september 2021 Kliniek in Praktijk Willem van Altena
Doctor dermatologist examines skin of patient. Dermatoscopy, prevention of melanoma, skin cancer.

Wie naar de dermatoloog doorverwezen wordt vanwege een verdachte moedervlek, of een of andere huidlaesie doet er verstandig aan om te vragen of de specialist het hele lichaam wil bekijken. Een recente studie uit de V.S., die deze maand verschijnt in het International Journal of Women’s Dermatology constateert dat meer dan de helft van huidkankers die vastgesteld worden zich op een andere plek op het lichaam bevonden dan de plek waar de patiënt zich zorgen om maakte. Zonder het hele lichaam te onderzoeken zouden die huidkankers over het hoofd gezien zijn.

Verdachte plekjes

Hoofdonderzoeker dr. Murad Alam, hoogleraar in dermatologie aan de Northwestern University Feinberg School of Medicine in Chicago, onderzocht de dossiers van 1.010 patiënten die zich met verdachte plekjes bij de dermatoloog meldden. Bij de full-body onderzoeken werden alle vormen van huidkanker ontdekt, van het relatief ongevaarlijke basaalcelcarcinoom (BCC) tot plaveiselcelcarcinoom (PCC) en het mogelijk levensbedreigende melanoom. In totaal ging het om 1.563 door biopsie bevestigde huidkankers. Daarvan waren er 49% door de patiënt of huisarts al geïdentificeerd, maar in 51% van de gevallen werden die kankers pas gevonden bij het full-body onderzoek.

Melanomen

Bij de 797 tumoren die bij het full-body onderzoek aan het licht kwamen waren 443 BCC’s (69%), 220 (28%) PCC’s en 24 (3%) melanomen. Die laatste waren doorgaans wel een stuk minder prominent dan melanomen die al door de patiënt of huisarts gevonden waren. Bij die laatste melanomen was de gemiddelde Breslow-diepte (die meet in hoeverre een melanoom is ingegroeid) 1,04 millimeter, vergeleken bij 0,53 millimeter bij de melanomen die bij een full-body onderzoek ontdekt waren.

Risicogroepen

“Eigenlijk zou iedereen met een hoog risico op huidkanker of een verdachte huidlaesie zijn hele lichaam moeten laten onderzoeken”, concludeert Alam. “Het is de beste manier om huidkanker te ontdekken en kan vele levens redden.” Onder risicogroepen worden mensen met een lichte huid gerekend, of die veel in de buitenlucht doorgebracht hebben, of die een historie van huidkanker hebben. Alam beveelt ook aan dat dermatologen zelf suggereren om het hele lichaam van patiënten te checken bij een consult, zelfs al is de patiënt alleen maar vanwege een verdacht plekje doorverwezen.

Referentie

Angela Jiang, Itisha S. Jefferson, S. Kayo Robinson et al., Skin cancer discovery during total body skin examinations, International Journal of Women’s Dermatology, 2021,ISSN 2352-6475, doi.org/10.1016/j.ijwd.2021.05.005.