Waarom worden vrouwen en genderdiverse personen nog steeds anders behandeld in de medische wereld? Hoe heeft de geschiedenis bijgedragen aan de ongelijkheid in de gezondheidszorg? In het kader van de tentoonstelling ‘Ongezien. Ongelijkheid in Geneeskunde’ organiseert Rijksmuseum Boerhaave in Leiden een reeks salonlezingen die deze vragen onder de loep nemen. Verwacht scherpe inzichten, boeiende verhalen en uitdagende gesprekken over de blinde vlekken in de medische wetenschap.
Op zaterdag 12 april neemt professor emerita Helen King (The Open University, Verenigd Koninkrijk) haar gehoor mee in de fascinerende geschiedenis van vrouwen als medische beoefenaars. Hoe hebben eeuwenoude verhalen over vrouwen en hun lichamen de medische wereld gevormd? Van de mythe van de Hof van Eden tot de weerstand tegen vrouwen in de geneeskunde – King laat zien hoe diepgewortelde overtuigingen doorsijpelen in de zorg van vandaag.
Helen King is emeritus hoogleraar Klassieke Studies en voormalig redacteur van het tijdschrift Social History of Medicine. Ze schrijft over de geschiedenis van gynaecologie en verloskunde en publiceerde recent het boek Immaculate Forms.
De Engelstalige lezing van Helen King op 12 april begint om 15.00 uur en duurt tot 16.30 uur inclusief vraag-en-antwoordsessie na afloop. De lezing is gratis toegankelijk voor wie een entreebewijs tot het museum Boerhaave heeft; de Museumjaarkaart is geldig. De lezing is ook online via een livestream te volgen. Aanmelden vooraf via de website van Rijksmuseum Boerhaave
Waarom wordt medisch onderzoek nog steeds voornamelijk op mannen gedaan? En wat betekent dat voor de gezondheid van vrouwen? Deze lezing werpt een kritische blik op de data en de gevolgen van een eenzijdige kijk op gezondheid.
Hartklachten bij vrouwen worden vaak niet herkend of serieus genomen. Hoe komt dat? En hoe strijden vrouwelijke patiënten en artsen voor verandering? Een lezing over gemiste signalen en het belang van inclusieve medische kennis.
De menopauze is een van de grootste medische taboes. Waarom wordt er zo weinig onderzoek naar gedaan? Wat betekent dit voor de zorg die vrouwen krijgen? Een confronterende lezing over een levensfase die al te vaak wordt genegeerd.