Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen tussen 19 en 27 jaar oud worden binnenkort uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV) te ondergaan. Het gaat om zo’n 900.000 mannen en 400.000 vrouwen. Reden voor het lagere aantal vrouwen is het feit dat ongeveer de helft van hen al op jongere leeftijd ingeënt is tegen het virus. Voor jongens wordt de HPV-prik pas sinds 2022 aangeboden. Naast deze 1,3 miljoen jongvolwassenen worden ook 800.000 tieners onder de 18 uitgenodigd.
Onderzoek van het RIVM toont aan dat jongeren haast niet bekend zijn met het HPV-virus. Ongeveer 20% van de jongeren denkt dat de kans op een HPV-besmetting waarschijnlijk is, maar in werkelijkheid wordt 80% van de jongeren besmet.
HPV is een virus dat vooral via seksueel contact wordt overgebracht. Jaarlijks krijgen in Nederland naar schatting 1.500 mensen kanker door HPV, het gaat dan om zo’n 1.100 vrouwen en circa 400 mannen. Het virus kan zes soorten kanker veroorzaken:
Het RIVM heeft ook onderzocht op welke manier jongvolwassenen het best over HPV geïnformeerd kunnen worden. Gebleken is dat de beste aanpak een neutrale en luchtige boodschap is, op plekken waar jongvolwassenen toch al komen. Ook social media spelen een grote rol in de bewustwordingscampagne. Daarbij staat een HPV-kennisquiz centraal, zodat jongvolwassenen een geïnformeerde keuze over de HPV-vaccinatie kunnen maken.
Jongvolwassenen die geboren zijn tussen 1 januari 1996 en 31 december 2003 en die zich tegen HPV willen beschermen, kunnen vanaf week 2 via www.hpvafspraak.nl zelf een afspraak plannen voor een gratis inenting bij de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst). Voor een goede en langdurige bescherming zijn twee vaccinaties nodig, met een half jaar ertussen. De HPV-vaccinatie is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma.
HPV is een zeer besmettelijk virus dat ongeveer 80% van de bevolking treft. Doorgaans gaat dat zonder merkbare symptomen gepaard, en ruimt het lichaam het virus zelf op. Maar soms blijft HPV langer aanwezig en kan er na jaren een voorstadium van kanker ontstaan. Bepaalde varianten van het HPV-virus blijken een hoog kankerrisico met zich mee te brengen. HPV types 16 en 18 zijn samen verantwoordelijk voor 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker, en meer dan de helft van de andere HPV-geassocieerde kankers. Het vaccin dat in Nederland wordt toegediend beschermt in elk geval tegen deze twee gevaarlijke virusvarianten.
Meer informatie
Bezoek de informatiepagina van het RIVM over HPV
Lees ook meer over HPV op de informatiepagina van het Rijksvaccinanatieprogramma