Ruim 5 miljoen voor projecten op snijvlak van oncologie en technologie

december 2019 Zorg van de toekomst Willem van Altena
technologie onderzoek op gebied van oncologie

Acht innovatieve kankeronderzoeken mogen in 2020 in totaal 5,4 miljoen euro verdelen. Het geld wordt ter beschikking gesteld door het KWF, NWO en de topsector Sciences and Health. Het doel is om door samenwerking tussen de medische en technische wetenschappen tot vernieuwende oplossingen te komen voor kankerpatiënten. De naam van het programma: Technology for Oncology. De onderzoeken betreffen vernieuwingen op gebied van imaging technologie, maar ook op gebied van chirurgie, radiologie, data-analyse en artificiële intelligentie.

Dit zijn de acht onderzoeken die in 2020 van start zullen gaan met behulp van de subsidie.

1. MRI-scan voorspelt succes behandeling

Een team van UMC Utrecht en TU Eindhoven gaat onder leiding van prof. dr. ir. Dennis Klomp onderzoeken of MRI-scans kunnen helpen voorspellen of een bepaalde behandeling kans van slagen heeft. De onderzoekers gaan MRI-technologie gebruiken om de stofwisseling van kankercellen in beeld te brengen. Hiermee willen ze in visualiseren of de behandeling bij met name longkanker en alvleesklierkanker goed aanslaat.
Meer informatie over dit project

2. Darmtumor beter in beeld

Een team onder leiding van prof. dr. Theo Ruers (NKI-AVL en Amsterdam UMC) werkt aan een manier om darmtumorcellen duidelijker zichtbaar te maken. Hierdoor zouden tumoren preciezer kunnen worden weggesneden zonder te veel gezond weefsel aan te tasten. De sleutel in dit project is een technologische vernieuwing: de hyperspectrale camera.
Meer informatie over dit project

3. Bestraling op maat

LUMC Leiden en TU Delft werken samen aan verbeterde brachytherapie voor vrouwen met gynaecologische kankers. Dr. Remi Nout en haar team werken aan 3D-geprinte applicatoren op maat, waarmee bij elke patiënt de tumor preciezer bestraald kan worden.
Meer informatie over dit project

4. Aanpak vermoeidheid bij borstkanker

Onder leiding van prof. dr. Miriam Vollenbroek-Hutten werkt een gecombineerd team van Universiteit Twente, UMC Groningen, Roessingh Research, IKNL en het Helen Dowling Institute aan zelflerende software om kwaliteit van leven bij vrouwen met borstkanker te verbeteren. Door hun medische gegevens te combineren met gegevens over dagelijks functioneren, kunnen zo passende aanbevelingen worden gedaan om kankergerelateerde vermoeidheid tegen te gaan.
Meer informatie over dit project

5. Mammogrammen beter lezen

Dr. Ioannis Sechopoulos leidt een project van Radboudumc & UMC Utrecht waarbij artificiële intelligentie (zoals zelflerende algoritmen) ze inzetten om mammogrammen beter te lezen en interpreteren. Dit moet leiden tot betere opsporing van kanker, minder vals-positieve uitslagen en besparingen op kosten voor de gezondheidszorg.
Meer informatie over dit project

6. MRI- en PET-scans bekijken met AI

Artificiële intelligentie wordt ook ingezet om MRI-scans en PET-scans te analyseren. Een onderzoeksgroep van Universiteit Maastricht, MUMC+, Universiteit Twente, UMC Groningen en Tilburg University onder leiding van dr. ir. Andre Dekker gaat technologie ontwikkelen waarmee beelden uit diverse ziekenhuizen kunnen worden geanalyseerd.
Meer informatie over dit project

7. Verdere verbetering van hyperthermie

Hyperthermie is de benaming voor een behandeling waarbij tumorweefsel wordt verhit tot wel 43 graden. Dat versterkt het effect van chemotherapie en/of bestraling. Prof. dr. ir. Maurice Heemels werkt met een team van TU Eindhoven en Erasmus MC aan zelflerende systemen die ervoor zorgen dat dit zo precies mogelijk gebeurt.
Meer informatie over dit project

8. Prostaatkankerbehandeling op maat

Uitgezaaide prostaatkanker wordt doorgaans met hormoontherapie behandeld, maar soms wordt de tumor resistent tegen de behandeling. Door middel van een speciale bloedtest wil een onderzoeksteam van Universiteit Twente en Erasmus MC  onder leiding van prof. dr. Leon Terstappen voorspellen of een tumor resistent zal worden, zodat er snel naar andere behandelingen gegrepen kan worden.
Meer informatie over dit project