Leefstijlgeneeskunde is een relatief jonge loot aan de boom van medische wetenschappen. Steeds meer wordt duidelijk dat leefstijl een behoorlijke invloed op de gezondheid kan hebben. Voor Nederland is uitgerekend dat er jaarlijks zo’n 35.000 mensen overlijden door leefstijlziekten. Reden voor het ministerie van VWS om meer onderzoek naar leefstijlgeneeskunde te doen. Het subsidiebudget wordt vervijfvoudigd naar 5 miljoen euro.
Roken, alcoholgebruik, ongezond eten, onverstandig zonnen en weinig bewegen: allemaal voorbeelden van leefstijlkeuzes waarvan bekend is dat ze een negatieve impact op de gezondheid hebben, en die het risico op hart- en vaatziekten, bepaalde soorten kanker en diabetes kunnen verhogen. Verzekeraars zien veel in de preventieve aspecten van leefstijlgeneeskunde. Verschillende zorgverzekeraars vergoeden bepaalde fitnessprogramma’s of cursussen die mensen helpen stoppen met roken. Sommige bieden zelfs apps aan hun cliĆ«nten aan met wellnesstips, of die helpen om gezonder te eten en te leven. Dat voorkomt hopelijk dat die mensen later ziek worden, met alle -vaak hoge- kosten van dien.
Het besluit van het ministerie past binnen de kaders van het Nationale Preventieakkoord uit 2018 dat erop gericht is om ‘ongezonde’ leefstijlkeuzes te ontmoedigen, in de eerste plaats door voorlichting.