Pilletje uit de printer: Leidse studenten ontwikkelen speciale kindermedicatie

februari 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Selective focus at a white pill on a tongue of small toddler baby boy.

“Mama die pil is te groot.” “Bah dat drankje smaakt vies.” Ouders met zieke kinderen weten maar al te goed hoe lastig het soms kan zijn om hun kind zijn of haar medicijnen in te laten nemen. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum hebben daar echter wat op gevonden: 3D geprinte medicijnen op maat.

De 3D-printer rukt steeds verder op buiten de wereld van design en architectuur. Er zijn al innovatieve koks die culinaire creaties uit de printer laten rollen en ook in de medische wereld raakt de 3D-printer steeds meer ingeburgerd. In de orthopedie bijvoorbeeld, waar een kunstknie-op-maat met een paar muisklikken mogelijk is. Maar ook op farmaceutisch gebied kan de 3D-printer een aanwinst vormen.

Te groot

Studenten aan de afdeling Klinische Farmacie en Toxicologie hebben een manier bedacht om kleine, dosis-aangepaste tabletten te printen voor kinderen vanaf 1 jaar. De ervaring leert dat jonge kinderen liever een tabletje innemen dan een drankje, maar voor kleine kinderen zijn de gangbare tabletten veel te groot en moeilijk door te slikken. Met een 3D-printer kunnen ook kleinere pilletjes gemaakt worden. En omdat de dosis exact kan worden aangepast aan elke patiënt, wordt ook de kans op bijwerkingen een stuk kleiner.

Nog even geduld overigens; het is niet zo dat de geprinte kindertabletjes-op-maat deze week al uit de printer komen rollen. Er worden eerst nog noodzakelijke tests verricht met proefpersonen om te zien hoe zij op de kleine tabletten reageren.

Hartje

De printtechniek zelf wordt ook nog nader ontwikkeld: het is de bedoeling dat er meerdere stoffen verwerkt kunnen worden, die in allerlei vormpjes geprint kunnen worden. Voor een kind wordt het innemen van een pil een heel stuk minder eng als die de vorm van een hartje heeft.

Bron
1. Lees HIER het nieuwbericht van LUMC Leiden.