De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft immuuntherapie pembrolizumab in combinatie met pemetrexed en op platina gebaseerde chemotherapie, goedgekeurd als eerstelijnsbehandeling voor patiënten met niet-operabele gevorderde of uitgezaaide maligne pleuramesothelioom (MPM). Deze goedkeuring, die versneld werd verleend, markeert een belangrijke uitbreiding van de bestaande indicaties voor pembrolizumab, dat al eerder was goedgekeurd voor tweedelijnsbehandeling van solide tumoren met een hoge tumormutatiebelasting, waaronder mesothelioom.
De Amerikaanse goedkeuring is gebaseerd op resultaten van de fase II/III KEYNOTE-483-studie, waarin 440 patiënten willekeurig werden toegewezen om pembrolizumab in combinatie met chemotherapie (pemetrexed en platina-gebaseerde middelen) te ontvangen, of alleen de chemotherapie voor maximaal zes cycli. Uit de studie bleek dat patiënten die de combinatiebehandeling kregen een 21% betere algehele overleving (OS) hadden in vergelijking met alleen chemotherapie, met een mediane OS van 17,3 maanden tegenover 16,1 maanden. De mediane progressievrije overleving (PFS) was vergelijkbaar tussen beide groepen en bedroeg 7,1 maanden.
Pembrolizumab heeft inmiddels goedkeuring verkregen voor meer dan 40 verschillende indicaties binnen diverse kankerbehandelingen. De recente resultaten van de KEYNOTE-483-studie benadrukken de waarde van deze immuuntherapie als een potentieel krachtigere eerstelijnsbehandeling voor mesothelioom in vergelijking met standaard chemotherapie, hoewel de winst in progressievrije overleving beperkt blijft.
Maligne pleuramesothelioom is een zeldzame en agressieve vorm van kanker die zich ontwikkelt in het borstvlies, de dunne weefsellaag die de longen en borstholte bedekt. Het ontstaat meestal als gevolg van blootstelling aan asbest en staat daarom ook wel bekend onder de naam asbestkanker. Mesothelioom heeft een lange latentietijd, wat betekent dat het vaak pas tientallen jaren na blootstelling wordt gediagnosticeerd, en op dat moment is het al te laat om nog een curatieve behandeling in te zetten. In Nederland wordt jaarlijks bij ongeveer 500 mensen mesothelioom vastgesteld. De ziekte is zonder uitzondering dodelijk, met beperkte behandelingsopties en een mediane overleving van minder dan twee jaar na diagnose.
Referenties