Behandeling met pegargiminase in combinatie met standaardchemotherapie verlengt de overleving ten opzichte van alleen chemotherapie bij patiënten met een niet-resectabel, niet-epitheliaal pleuramesothelioom die niet eerder zijn behandeld. Bovendien wordt de behandeling met pegargiminase goed verdragen en zijn er geen nieuwe veiligheidssignalen waargenomen. Dit blijkt uit de ATOMIC-Meso-studie, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd in JAMA Oncology.
ATOMIC-Meso is een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebogecontroleerde fase II/III-studie die is uitgevoerd in 43 ziekenhuizen in Australië, Italië, Taiwan, het VK en de VS. Volwassen patiënten met een irresectabel, niet-epitheliaal pleuramesothelioom die niet eerder waren behandeld, werden 1:1 gerandomiseerd tussen wekelijkse intramusculaire injectie van pegargiminase (36,8 mg/m2) of placebo.
Alle patiënten kregen standaardchemotherapie – bestaande uit pemetrexed (500 mg/m2 i.v.) gecombineerd met cisplatine (75 mg/m2) of carboplatine (AUC 5) – elke 3 weken in maximaal 6 cycli. De behandeling met pegargiminase of placebo werd gestopt bij ziekteprogressie, onacceptabele toxiciteit of na maximaal 24 maanden follow-up. De primaire uitkomstmaat was de algehele overleving (‘overall survival’, OS). Secundaire uitkomstmaten waren de progressievrije overleving (‘progression-free survival’, PFS) en de veiligheid van de behandeling. Alle patiënten werden ten minste 12 maanden gevolgd.
In totaal werden 249 patiënten gerandomiseerd (gemiddelde leeftijd: 69,5 jaar; 17% vrouw), van wie 125 patiënten werden behandeld met pegargiminase en 124 patiënten placebo kregen. De mediane OS bedroeg 9,3 maanden in de pegargiminasegroep en 7,7 maanden in de placebogroep (HR [95%-BI]: 0,71 [0,55-0,93]). Patiënten die werden behandeld met pegargiminase hadden tevens een langere PFS, vergeleken met patiënten die placebo kregen (mediaan: 6,2 vs. 5,6 maanden; HR [95%-BI]: 0,65 [0,46-0,90]).
Ongewenste voorvallen van graad 3 of hoger traden op bij 36 patiënten (29%) tijdens de behandeling met pegargiminase en bij 21 patiënten (17%) tijdens de behandeling met placebo. Een anafylactische reactie of huidreactie van graad 3 of hoger trad op bij respectievelijk 3 patiënten (2%) en 2 patiënten (2%) in de pegargiminasegroep en bij geen van de patiënten in de placebogroep. Het aantal behandelingen na het onderzoek was vergelijkbaar tussen beide groepen: 57 patiënten (46%] met pegargiminase tegenover 58 patiënten (47%) in de placebogroep kregen verschillende systemische therapieën, waaronder checkpointremmers en chemotherapie.
Volgens de onderzoekers ondersteunen de resultaten van de ATOMIC-Meso-studie het gebruik van pegargiminase als nieuwe behandeloptie voor patiënten met een niet-epitheliaal pleuramesothelioom.
Referentie