Osimertinib na chemoradiatie leidt tot langere progressievrije overleving bij gevorderd NSCLC

augustus 2024 Oncotrials Niels Elbert

Behandeling met de EGFR-remmer osimertinib na chemoradiatie resulteert in een langere progressievrije overleving (‘progression-free survival’, PFS) dan placebo bij patiënten met niet-resectabel, EGFR-gemuteerde, niet-kleincellige longkanker (‘non-small cell lung cancer’, NSCLC) in stadium III. Dit concluderen Shun Lu (Shanghai Chest Hospital, China) en collega-onderzoekers op basis van de resultaten van de LAURA-studie.

LAURA-studie

Osimertinib is de eerstelijnsbehandeling voor patiënten met gevorderde, EGFR-gemuteerde NSCLC en is die setting ook goedgekeurd in combinatie met platina-bevattende chemotherapie. Daarnaast wordt osimertinib geadviseerd adjuvante therapie bij patiënten met gereseceerde, EGFR-gemuteerde NSCLC in stadium IB-IIIA. In de gerandomiseerde, placebogecontroleerde fase III-studie LAURA werden de werkzaamheid en veiligheid van osimertinib onderzocht bij patiënten met niet-resectabele, EGFR-gemuteerde NSCLC in stadium III bij wie geen ziekteprogressie was opgetreden tijdens of na chemoradiatie. Deelnemers werden 2:1 gerandomiseerd tussen behandeling met osimertinib (80 mg 1 dd p.o.) of placebo. De primaire uitkomstmaat was de PFS, die blind werd beoordeeld door een onafhankelijke, centrale beoordelingscommissie. Een belangrijke secundaire uitkomstmaat was de algehele overleving (‘overall survival’, OS).

Tussentijdse analyse

In totaal werden 216 patiënten die chemoradiatie hadden ondergaan willekeurig toegewezen aan de osimertinibgroep (n=143) of placebogroep (n=73). De mediane PFS bedroeg 39,1 maanden in de osimertinibgroep en 5,6 maanden in de placebogroep (HR [95%-BI]: 0,16 [0,10-0,24]). Na 12 maanden waren 74% van de patiënten in de osimertinibgroep en 22% van de patiënten in de placebogroep nog in leven zonder ziekteprogressie. Uit de tussentijdse analyse van de OS-data na 43 sterfgevallen bleek dat de 36-maanden-OS 84% was in de osimertinibgroep versus 74% in de placebogroep (HR [95%-BI]: 0,81 [0,42-1,56]).

De onderzoekers namen geen nieuwe veiligheidssignalen waar. De incidentie van ongewenste voorvallen van graad 3 of hoger was 35% in de osimertinibgroep tegenover 12% in de placebogroep. Radiatiepneumonitis trad op bij respectievelijk 48 en 38% van de patiënten.

Referentie

Lu S, Kato T, Dong X, et al; LAURA Trial Investigators. Osimertinib after chemoradiotherapy in stage III EGFR-mutated NSCLC. N Engl J Med 2024;391:585-97.