Nieuwe scanmethode kan diagnostiek en behandeling neuroblastoom verbeteren

oktober 2023 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Neuroblastoom is een tumor van het sympathische zenuwstelsel die vooral bij jonge kinderen jonger dan 4 jaar oud wordt gevonden. Het is een zeldzame kanker, met jaarlijks ongeveer 25 diagnoses. Onderzoekers van het Prinses Máxima Centrum in Utrecht hebben nu een manier gevonden om de diagnostiek van deze kanker sneller en betrouwbaarder te maken.

10 minuten

Om voor ieder kind het best passende behandelplan te bepalen, wordt eerst met een PET-scan vastgesteld hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen in het lichaam zijn. Ook worden tijdens de gehele behandeling meerdere scans gemaakt om het effect van de behandeling te zien. Een aanpassing in het radioactieve middel, dat wordt gebruikt om de tumor als het ware op te laten lichten in de scan, zorgt ervoor dat een scan nog maar 10 minuten duurt in plaats van 90. Daarnaast blijkt gebruikmaking van de mFBG PET-scan ook nog eens nauwkeuriger resultaten op te leveren dan de mIBG CT-scan, de standaardbehandeling.

Narcose

Voor zeer jonge kinderen is het ondoenlijk om 90 minuten bewegingloos stil te liggen tijdens de scan, en daarom worden ze onder volledige narcose gebracht. Dat is voor de kinderen geen prettige ervaring. Bovendien is het jodium-123 gelabeld mIBG dat nu als contrastvloeistof wordt gebruikt mogelijk schadelijk voor de schildklier. Daarom moeten kinderen medicijnen gebruiken om schade te voorkomen.

Aan het Prinses Máxima Centrum is nu onderzocht of de alternatieve mFBG scan ook toepasbaar is bij kinderen. Dit onderzoek maakt deel uit van de Theranostics Research Group, een samenwerking tussen het Máxima en UMC Utrecht, en is gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging.

Scherpere beelden

Door het jodium-atoom, de I in mIBG (van het Engelstalige iodene), te vervangen door een fluor-18 atoom ontstaat mFBG, dat positronstraling afgeeft en dat met een PET-scanner zichtbaar gemaakt kan worden. Die maakt scherpere beelden dan de SPECT-scanner die met mIBG gebruikt wordt.

De 14 kinderen die meededen aan de studie kregen beide scans. Dankzij de hogere scanresolutie van de mFBG PET scan werden de tumoren scherper op beeld zichtbaar. Bij de mFBG PET scan vonden de onderzoekers ook vaker uitzaaiingen die op de mIBG scan niet zichtbaar waren.

Er wordt nu gewerkt aan de opzet van een grotere klinische studie in Europees verband.

Referentie

Samim, A., Blom, T., Poot, A.J. et al. [18F]mFBG PET-CT for detection and localisation of neuroblastoma: a prospective pilot study. Eur J Nucl Med Mol Imaging 50, 1146–1157 (2023). https://doi.org/10.1007/s00259-022-06063-6