Mogelijke vaccins tegen coronavirus worden al in verschillende landen uitgetest

april 2020 Corona Willem van Altena
coronavirus vaccine

Over de hele wereld wordt door farmaceuten en wetenschappers koortsachtig gewerkt aan een vaccin tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Deze week zijn er enkele interessante ontwikkelingen te melden.

Verenigd Koninkrijk

Allereerst is er het nieuws dat wetenschappers van de universiteit van Oxford (Verenigd Koninkrijk) een mogelijke vaccinkandidaat ontwikkeld hebben, die sinds 23 april op 500 menselijke proefpersonen wordt uitgetest. Het gaat om het vaccin ChAdOx1 nCoV-19.

Er wordt nu al gewerkt aan een miljoen doses die in september klaar moeten staan, als de resultaten van de tests bekend worden, zodat die meteen uitgerold kunnen worden. Het Jenner Institute in Oxford, waar het vaccin ontwikkeld is, heeft al samenwerking gezocht met bedrijven in Europa, India en China om, mits het vaccin de tests doorstaat, snel honderden miljoenen doses beschikbaar te maken, mogelijk eind van dit jaar al.

Als de eerste testfase met 500 proefpersonen (gezonde mensen tussen 18 en 55 jaar oud) medio mei voltooid is wordt de proef uitgebreid naar oudere patiënten, en uiteindelijk naar een grootschaliger test met 5000 mensen. Het vaccin wordt als kansrijk gezien omdat een eerdere variant effectief bleek te zijn tegen MERS, een ziekte die eveneens door een coronavirus veroorzaakt wordt.

Lees meer op de website van de Oxford Vaccine Group

Duitsland

Ook in Duitsland start binnenkort een test met mogelijke vaccins. Het Paul-Ehrlich-Institut (de Duitse medicijnautoriteit) heeft goedkeuring verleend aan farmaceuten Pfizer en BioNTech om vier vaccinkandidaten uit BioNTech’s Lightspeed-project op menselijke proefpersonen te testen. Het gaat om twee vaccinkandidaten die nucleoside-gemodificeerd mRNA als basis hebben, daarnaast is er een gebaseerd op uridine-bevattend mRNA en de vierde kandidaat op zelf-amplificerend mRNA.

Aan deze test nemen 200 gezonde proefpersonen tussen de 18 en 55 jaar oud deel. In de studie wordt onderzocht wat de optimale dosering van het vaccin moet zijn, naast veiligheid en het vermogen om immuniteit te genereren. Een vervolgstudie zal, net als in Oxford, ook proefpersonen uit risicogroepen toevoegen, zoals ouderen.

Er zijn plannen bij Pfizer en BioNTech om na de Duitse tests ook testprogramma’s uit te rollen in de Verenigde Staten en China.

Lees meer over deze vaccinkandidaten op de website van Pfizer.

Zwitserland

In Zwitserland zeggen onderzoekers al zo ver te zijn dat ze in oktober mogelijk al met vaccinaties tegen COVID-19 kunnen beginnen. Swissmedic, de Zwitserse medicijnautoriteit bevestigt dat een vaccinkandidaat momenteel door hen beoordeeld wordt in een versnelde procedure.

Het kandidaat-vaccin is ontwikkeld door immunoloog professor Martin Bachmann die verbonden is aan het universitair ziekenhuis van Bern en het Jenner Institute in Oxford. Het vaccin is gebaseerd op een middel tegen een plantenziekte, namelijk een genetisch gemanipuleerd virus dat komkommers geel laat verkleuren. De wetenschapper wist op basis van de gensequentie van SARS-CoV-2 eiwitten te isoleren die het virus in staat stellen om zich aan menselijke cellen te hechten. Daarop maakte hij een versie van het virus die mensen niet ziek maakt, maar wel een immuunreactie opwekt, zoals vaccins meestal werken.

Lees hier een interview met prof. Bachmann en zijn onderzoek