Is er een samenhang tussen dieet en prostaatkanker? Verschillende studies suggereren dat prostaatkanker, en vooral agressieve vormen ervan, meer voorkomt in landen met een ‘Westers’ dieet met veel vlees en zuivel, dan in landen waar meer plantaardig voedsel wordt gegeten. Er is echter nog geen eenduidige conclusie te trekken, en onderzoek gaat voort. Een van die onderzoeken bestudeerde het Men’s Eating And Living-dieet (MEAL). Doel van de studie was om te zien of overstappen naar een meer plantaardig dieet tumorgroei kan vertragen bij mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker.
In deze studie werden mannen tussen de 50 en 80 jaar oud gevolgd, die een laaggradige prostaattumor hadden en die actief gevolgd, maar nog niet behandeld worden. De helft van de participanten kreeg het normale dieetadvies van de Amerikaanse voedingsraad, terwijl de andere helft door een dieetcoach werd begeleid bij het MEAL-dieet.
De mannen in de MEAL-arm moesten 9 keer per dag groente en/of fruit eten, veel meer dus dan de 3 of 4 keer die de meeste Amerikaanse mannen dagelijks doen. Daarnaast moesten de mannen ook tweemaal daags hele granen eten, en een portie bonen of andere peulvruchten. Vlees eten was op zich toegestaan, maar niet meer dan 500 gram per week. De mannen in de controlearm kregen alleen informatie over een standaard gezond dieet.
Dit is een voorbeeld van een dagelijks menu volgens het MEAL-dieet, met 9 porties groenten of fruit, plus porties hele granen en bonen.
Ontbijt: Muesli met hele granen, aangevuld met bessen en amandelen of walnoten.
Tussendoortje 1: Een appel of sinaasappel, of worteltjes of rauwe broccoli met houmous dip.
Lunch: Volkorenbrood met tonijn, zalm of sardines met sla en tomaten. Soep op basis van peulvruchten (linzen bijvoorbeeld), of een bonenschotel.
Tussendoortje 2: Fruit, bijvoorbeeld een banaan, druiven of een sinaasappel.
Diner: Rijst (liefst zilvervlies) met groenten zoals wortel, broccoli of spinazie, met maximaal 100 gram vis, kip of mager rundvlees. Of: volkorenpasta met tomatensaus met geraspte wortel, mager gehakt en niet meer dan een eetlepel geraspte Parmezaan. Erbij: een salade met allerlei groenten, vooral veel kruisbloemigen (broccoli, bloemkool, rucola, koolsoorten) en een vinaigrettedressing.
Tussendoortje 3: een halve grapefruit, of ander fruit. Of als hartige snack volkorencrackers met houmous of pindakaas.
In de MEAL-studie werden 443 patiënten gedurende 2 jaar gevolgd met een gemiddelde leeftijd van 64 jaar. Bij 245 patienten trad ziekteprogressie op; 124 in de MEAL-dieetgroep en 121 in de groep die een normaal eetpatroon volgde. Er werd geen significant verschil in tijd tot progressie gemeten. (HR 0,97 [95% BI, 0,76 – 1,25]). De 24-maands progressievrije percentages volgens de Kaplan-Meier schatting waren bij de mannen die het dieet volgden 43,5%, tegen 41,4% bij de mannen in de controle-arm van de studie. Er kon niet aangetoond worden dat na twee jaar het MEAL-dieet helpt om ziekteprogressie bij mannen die actief gevolgd worden te voorkomen of te vertragen. De onderzoekers houden wel een slag om de arm en denken dat er mogelijk wel een langeretermijneffect zou kunnen zijn, maar er is meer onderzoek nodig om dat vast te stellen.
Bron