Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut (AvL/NKI) gaan samen optrekken op het gebied van onderzoek naar neo-adjuvante inzet van immuuntherapie bij kanker.
Neo-adjuvante toediening van immuuntherapie, dus voorafgaand aan een operatie, wordt in Nederland nog niet heel veel toegepast. Bij de bestrijding van melanoom gebeurt dat al wel en immuuntherapie – al of niet in neo-adjuvante setting – wordt ook bij steeds meer vormen van kanker ingezet. Recent werden er bij een groep van 32 patiënten met hoofd-/halskanker in het AvL/NKI die vijf weken lang neo-adjuvante immuuntherapie toegediend hadden gekregen veelbelovende resultaten gezien.
Door kennis en onderzoek te bundelen willen de Leidse en Amsterdamse ziekenhuizen de weg inslaan naar betere en gerichtere behandelingen voor oncologische patiënten. Bij het AvL/NKI is meer ervaring en specifieke kennis over kanker aanwezig, waaronder een databank met bijzonder tumorweefsel en bloedmonsters van kankerpatiënten. Bij het analyseren daarvan heeft het LUMC juist weer een voorsprong. De samenwerking moet ertoe leiden dat uiteindelijk veranderingen in het tumorweefsel door immuuntherapie beter gemeten en geanalyseerd kunnen worden. Hierdoor kunnen behandelingen geoptimaliseerd worden.
De samenwerking kan daarnaast tot ontwikkelingen voor de bestrijding van andere ziekten, waarbij het immuunsysteem een rol speelt (zoals reuma) leiden, maar het onderzoek richt zich vooralsnog op kanker.
Bronnen
1. Lees het gezamenlijke persbericht van LUMC en AvL/NKI.
2. In juni 2019 publiceerden onderzoekers van AvL/NKI een artikel in The Lancet over het nut van neo-adjuvante immuuntherapie, specifiek bij stadium-III uitgezaaid melanoom.