Langere overlevingstijd glioblastoompatiënten door injecties in hersenen

december 2019 Medisch onderzoek

Tot voor kort was er nog geen enkele behandeling tegen terugkerend glioblastoomtumoren waarvan was aangetoond dat deze de overlevingstijd langer kon maken. Het Universitair Ziekenhuis Brussel heeft nu een onderzoek uitgevoerd waarin immuuntherapie wordt ingezet als behandeling bij glioblastoompatiënten. Bij immuuntherapie wordt met medicijnen geprobeerd het eigen immuunsysteem te activeren om te tumoren bestrijden en op te ruimen.

Alternatieve behandeling glioblastoom

In dit nieuwe onderzoek wordt de medicatie in een hoge concentratie eenmalig met een injectie direct in de hersenen gespoten. Daarna ontvangt de patiënt om de twee weken de medicatie via een injectie in een ader. Eerste resultaten van deze studie tonen aan dat bij sommige patiënten de levensduur op deze wijze verlengd kan worden.

De overlevingsprognose van glioblastoompatiënten is normaal gesproken vrij negatief. Glioblastoom is namelijk een extreem agressieve vorm van hersenkanker. Met de beste beschikbare ­behandeling, bestaande uit operatie, bestraling en chemotherapie, sterft ongeveer de helft van de patiënten binnen anderhalf jaar na de diagnose. De gemiddelde overleving met terugkerende glioblastoomtumoren is slechts 7 tot 8 maanden.

Geïnspireerd op melanoombehandeling

De onderzoekers van BZ Brussel maakten gebruik van een aanpak die ook wordt gebruikt bij melanoompatiënten. Bij de behandeling van melanomen wordt namelijk ook al vaker gebruik gemaakt van immuuntherapie en dit verbetert de vooruitzichten dan sterk.

Normaal gesproken wordt er bij een glioblastoom gebruik gemaakt van medicijnen die de aanleg van nieuwe bloedvaten naar de tumoren remmen (anti-angiogenetica). Dit vermindert klachten, maar verbetert niet de overleving. Daarom kan deze nieuwe behandeling van glioblastoom hier een uitkomst bieden.

Bron
1. uz-brussel.prezly.com/