KWF waarschuwt: meer dan een kwart van alle kinderen verbrandt jaarlijks door de zon

juni 2020 Beter Leven Willem van Altena

Meer dan een kwart van alle Nederlandse kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud raakt jaarlijks verbrand door de zon. Dat blijkt uit een onderzoek, uitgevoerd door Kantar in opdracht van KWF Kankerbestrijding. Tussen 22 en 26 juni staat KWF stil bij de gevaren van huidkanker in de Huidkankerweek.

Verbrand raken door de zon is niet zo onschuldig als mensen denken. Kinderen die op jonge leeftijd verbrand raken, hebben een hogere kans om later in hun leven huidkanker te krijgen. Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.

Hetzelfde onderzoek laat ook zien dat gebrek aan kennis niet het probleem is. Bijna 9 op de 10 Nederlanders (88%) weet dat de zon huidkanker kan veroorzaken. KWF stelt dan ook vast dat mensen best weten dat de zon schadelijk kan zijn, maar zich er niet naar gedragen.

Factor 30 of hoger

In de Huidkankerweek wordt dan ook extra aandacht gevraagd voor het belang van zonbescherming, zeker bij kinderen. Ouders wordt aangeraden om kinderen elke twee uur opnieuw in te smeren met factor 30 of hoger, en om tijdens de uren met de meeste zonkracht (tussen 12.00 en 15.00 uur) de schaduw op te zoeken.

Ouderen

KWF stelt ook vast dat niet iedereen het even nauw neemt met zonbescherming. Hoe ouder mensen worden, des te minder lijken ze geneigd te zijn om zonnebrandcrème te gebruiken. Dat is de uitkomst van een steekproef onder 1.190 vijftigplussers in het Nationale 50-Plus Panel.

Verdachte plekjes

Ook nemen oudere Nederlanders verdachte plekjes op de huid vaak niet serieus: de helft gaat niet meteen naar de dokter. Terwijl dat, zeker als het plekje een melanoom blijkt te zijn, juist van levensbelang kan zijn.

Volgens de steekproef smeert van de vijftigers nog bijna driekwart de huid in als ze langdurig in de zon verblijven, bijvoorbeeld als ze wandelingen of fietstochten maken in de zon. Van de zeventigplussers doet nog maar de helft dit. En van de mensen die smeren, doet maar 45 procent het op de juiste manier, door zich regelmatig opnieuw in te smeren. En de helft van de ondervraagden denkt dat je bij bewolkt weer niet kunt verbranden.

Huidkanker in Nederland

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Volgens KWF waren er vorig jaar 70.000 Nederlanders waarbij de diagnose huidkanker werd gesteld. In verreweg de meeste gevallen (48.000) gaat het om het relatief ongevaarlijke basaalcelcarcinoom. Plaveiselcelkanker is minder onschuldig en trof in 2019 14.981 mensen. Melanoom –moedervlekkanker- is de gevaarlijkste vorm van huidkanker, en werd 7.127 keer vastgesteld. In 2018 overleden 901 mensen aan huidkanker, waarvan 793 aan melanoom.

Bronnen

Cijfers over huidkanker op de website van KWF.

KWF heeft een webpagina over veilig zonnen.