KWF investeert bijna 44 miljoen in reeks kankeronderzoeken die in 2023 van start gaan

december 2022 In Actie Willem van Altena

Kankerfonds KWF investeert ruim 43,7 miljoen euro in een reeks kankeronderzoeken verspreid over heel Nederland. Komend jaar gaan die onderzoeken van start.

Wetenschappelijk KWF-directeur Carla van Gils kijkt reikhalzend uit naar de resultaten van de nieuwe onderzoeken: “Dit jaar zijn we iets nieuws gaan doen ten opzichte van voorgaande jaren: gericht financieren op thema’s waar we een versnelling in willen realiseren. Zoals palliatieve zorg. En slimme meettechnieken om de ziekte beter te monitoren. We verwachten dat we met financiering binnen zulke thema’s de impact van kanker verder kunnen verkleinen. Dat kunnen we doen dankzij onze donateurs. En dat vervult me met trots.”

Enkele van de onderzoeken die van start kunnen met de KWF-subsidie:

  • Opsporen van kanker van onbekende oorsprong

Soms komt kanker aan het licht door de vondst van een uitzaaiing, maar lukt het niet om de bron te vinden. En dus ook niet om snel een gerichte behandeling in te zetten. Patiënten met een ‘primaire tumor onbekend’ (PTO) hebben dan ook een slechte prognose. In het Erasmus MC wil dr. Sophie Veldhuijzen van Zanten de primaire tumor opsporen met behulp van een radioactieve speurstof (tracer) en een PET-scan. Haar doel is patiënten zo betere behandelmogelijkheden te kunnen bieden.

  • Pijnbestrijding met paddobestanddeel

Chemotherapie kan zenuwbanen beschadigen en leiden tot ernstige, langdurige pijnklachten (neuropathie). In het Amsterdam UMC gaat prof. Markus Hollmann onderzoeken of psilocybine, de werkzame stof van paddo’s, kan helpen de klachten te verlichten.

  • Kinderkanker: 7 projecten

In het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie gaan 7 nieuwe projecten van start. Zoals een onderzoek naar een nieuwe operatietechniek met hologrammen om niertumoren optimaal te kunnen verwijderen. En een vervolgonderzoek naar de behandeling van hersentumoren, gefinancierd uit de opbrengst van Alpe d’HuZes. Hierbij willen onderzoekers de bloed-hersenbarrière opentrillen met ultrageluid om medicijnen beter bij de tumor te krijgen. Zo heeft de behandeling hopelijk meer effect.

  • Hartfalen na kankerbehandeling

Met medicijnen lukt het vaak om non-hodgkinlymfoom jaren onder controle te houden. Maar wel tegen een prijs: een deel van de patiënten ontwikkelt hartfalen als gevolg van de chemotherapie met kans hieraan te overlijden. In het UMC Utrecht gaat men onderzoeken of hartschade is tegen te gaan met het medicijn dexrazoxan. Ook hopen de onderzoekers te kunnen voorspellen welke patiënten het meeste risico op hartfalen lopen. KWF en de Hartstichting brengen samen ruim 2,3 miljoen euro bij elkaar voor een grote patiëntenstudie.

  • Palliatieve zorg: 3 projecten

Om kankerpatiënten ook in hun laatste levensfase te omringen met goede zorg, stimuleert KWF onderzoek op palliatief gebied. Binnen dit thema krijgen 3 projecten financiering voor in totaal zo’n 2 miljoen euro. Het betreft onderzoek naar een symptomen-app voor kinderen met vergevorderde kanker, onderzoek naar cognitieve gedragstherapie voor vermoeidheid en onderzoek naar betere symptoommanagement bij patiënten met uitzaaiingen in de botten.

  • Betere longkankerdiagnostiek

Bij verdenking op longkanker moet longweefsel worden afgenomen. Dit gaat momenteel via een punctie door de borstkaswand, met kans op bloedingen of een klaplong. Uit onderzoek in het Radboudumc blijkt dat de nieuwe techniek ‘navigatiebronchoscopie’ veiliger en betrouwbaarder is. Hierbij navigeert men via de mond en de luchtwegen nauwkeurig naar de verdachte plekjes. Met implementatiefinanciering van KWF wil men deze nieuwe techniek beschikbaar maken in heel Nederland.

  • Slim meten bij darmkanker

Met gerichte financiering voor onderzoek naar ‘slimme meettechnologieën’ komen nieuwe, patiëntvriendelijke manieren beschikbaar om de ziekte (en eventuele terugkeer) beter te controleren. In het Erasmus MC in Rotterdam ontwikkelt dr. Saskia Wilting een bloedtest die aangeeft of darmkanker na de behandeling terugkeert. In hetzelfde instituut werkt chirurg dr. Dirk Grünhagen aan een manier om het aantal ziekenhuiscontroles na darmkanker te verminderen. Het idee is de nacontroles op verantwoorde wijze te verplaatsen naar de thuissituatie, om zowel patiënt als ziekenhuis te ontlasten. Patiënten kunnen thuis bloed afnemen en via een online platform in contact blijven met hun behandelaars.

Meer informatie

Bezoek de website van KWF