Kunstmatige intelligentie (artificial intelligence, AI) rukt steeds verder op in de medische diagnostiek. Aan het Radboudumc in Nijmegen is nu een stukje software ontwikkeld dat in staat is om CT-scans te analyseren en longtumoren op te sporen. Het gaat om het Vici-project dat wordt geleid door hoogleraar functionele beeldanalyse Bram van Ginneken. De nieuwe AI-gestuurde methode is een stuk goedkoper en sneller dan de gebruikelijke diagnostiek, en dat zou wel eens een stap in de richting van een bevolkingsonderzoek longkanker kunnen betekenen.
Het beoordelen van een thorax CT-scan is een tijdrovende klus. Zo’n scan is in feite een driedimensionaal beeld van het bovenlichaam, opgebouwd uit tweedimensionale doorsneden. De radioloog moet zo’n scan plakje voor plakje doorscrollen en kijken of hij iets vreemds ziet. Een computer kan dat veel sneller.
Het algoritme achter de Nijmeegse software is gevoerd met tienduizenden CT-scans die daarvoor al door pulmonair oncologen waren geanalyseerd. Daarnaast kreeg de software ook nieuwe scans te beoordelen, wat vervolgens door artsen werd gecontroleerd en waar nodig verbeterd of aangevuld. Dat leidde uiteindelijk tot een systeem dat scans net zo accuraat kan beoordelen als artsen dat kunnen. Dat betekent niet dat die artsen door de software overbodig worden: het blijft noodzakelijk om de bevindingen van de AI te controleren en te verifiëren. Daarnaast komt het ook voor dat er hele zeldzame tumoren in het spel zijn, waar het algoritme simpelweg onvoldoende ervaring mee heeft. De software wordt vooral ingezet als ondersteuning voor radiologen: de computer analyseert de CT-scan en geeft alvast aan welke plekken de radioloog zeker moet bekijken. Dat voorwerk levert veel tijdwinst op.
De software kan ook bij andere aandoeningen ingezet worden, zoals longziekten als COPD en aderverkalking. Net als longkanker zijn ook dat aandoeningen die veel voorkomen bij rokers. Er wordt momenteel in Groningen een langjarige studie verricht naar de vraag of het zinvol is om mensen die een CT-scan voor mogelijke longkanker ondergaan ook te screenen op COPD of aderverkalking.
Bron