Hormoonspiraaltje geeft iets meer risico op baarmoederhalskanker dan koperspiraaltje

maart 2020 Medisch onderzoek Willem van Altena
Two different types of Intrauterine Device (IUD), copper and hormonal, such as Mirena or Skyla.

Dat er een zekere relatie is tussen het gebruik van een spiraaltje en de kans op baarmoederhalskanker is al lange tijd bekend. Maar een recente studie uit New York, die werd gepubliceerd in vakblad Obstetrics & Gynecology laat zien dat dat risico met een koperspiraaltje iets lager is dan met een hormoonspiraaltje.

Onderzoekers aan de Columbia University in New York wilden weten of er een verschil was tussen koperspiraaltjes en hormoonspiraaltjes als het ging om het risico op baarmoederhalskanker. Al in de jaren ’80 is onderzoek gedaan naar de correlatie tussen baarmoederhalskanker en een spiraaltje, maar in die tijd bestonden er nog geen hormoonspiraaltjes.

HPV-virus

De auteurs van de nieuwe studie vermoedden dat koper-ionen een rol kunnen spelen in het bestrijden van het humaan papillomavirus (HPV) dat een van de veroorzakers van baarmoederhalskanker is. Daarentegen veronderstelden ze dat het hormoon levonorgestrel het virus juist zou helpen door de plaatselijke immuniteit te onderdrukken. De resultaten leken die aannames te bevestigen.

In de studie werden de gegevens van 10.674 vrouwen geanalyseerd, die in het ziekenhuis van Columbia University een spiraaltje hadden laten plaatsen. 8.274 van hen hadden een koperspiraaltje ingebracht gekregen, en 2.400 een hormoonspiraaltje.

Afweging

Van alle vrouwen kregen er 114 baarmoederhalskanker, waarvan 77 in de kopergroep (0,9%) en 37 in de hormoongroep (1,5%). Volgens onderzoeksleider dr. Matthew Spotnitz is die kennis belangrijk voor vrouwen en behandelaars om de afweging te maken tussen koperspiraaltjes of hormoonspiraaltjes. Die laatste zijn de laatste jaren populairder aan het worden omdat ze menstruatieklachten verminderen, denkt Spotnitz.

Bron
1. Lees HIER het oorspronkelijke artikel van dr. Spotnitz en zijn team in Obstetrics & Gynecology