Een recent onderzoek uit de Verenigde Staten heeft een voedingspatroon geïdentificeerd dat geassocieerd is met de microbiële samenstelling die kenmerkend is voor colorectale kanker (CRC). Dit patroon blijkt significant geassocieerd te zijn met een verhoogd risico op CRC, met name voor tumoren waarbij de bacteriën Fusobacterium nucleatum, Escherichia coli, en enterotoxigene Bacteroides fragilis (ETBF) aanwezig zijn. Het onderzoek verscheen onlangs online in Gastroenterology.
Tot op heden hebben geen eerdere studies onderzocht hoe een voedingspatroon dat specifiek gericht is op CRC-gerelateerde microben kan bijdragen aan een verhoogd risico op CRC. Onderzoekers van de Harvard T.H. Chan School of Public Health in Boston (V.S.) gebruikten stoelgang-metagenomen en voedingsgegevens van 307 mannen en 212 vrouwen om een voedingspatroon te identificeren dat specifiek gekoppeld is aan een bekend microbiologisch signatuur van CRC. Dit voedingspatroon werd de CRC Microbial Dietary Score (CMDS) genoemd.
Vervolgens onderzochten ze de associatie tussen CMDS en het risico op CRC bij 259.200 deelnemers (50.637 mannen en 208.563 vrouwen) uit drie grote Amerikaanse cohorten, waar gezondheidswerkers uitgebreide informatie verstrekten over verschillende leefstijlfactoren gedurende lange opvolgingsperioden. Daarnaast werd het risico op CRC geanalyseerd op basis van de aanwezigheid van darmbacteriën zoals F. nucleatum, E. coli, en ETBF in tumorweefsel van de deelnemers die een chirurgische resectie voor CRC ondergingen.
De CMDS werd gekenmerkt door een hoge consumptie van bewerkte voedingsmiddelen en een lage inname van vezelrijke voedingsmiddelen. Over een totale observatieperiode van 6.467.378 persoonsjaren in de drie cohorten werden 3.854 nieuwe gevallen van CRC geregistreerd, waarvan 1.172 gevallen gerelateerd waren aan F. nucleatum, 1.096 aan E. coli, en 1.119 aan ETBF.
Een hogere CMDS was geassocieerd met een verhoogd risico op CRC, zelfs na correctie voor andere bekende risicofactoren voor CRC. De aangepaste hazard ratio (HR) voor een verhoogde CMDS was 1,25, met een significante trend (Ptrend < .001). De associatie tussen CMDS en het risico op CRC was sterker voor tumoren met detecteerbare niveaus van F. nucleatum (HR, 2,51; Ptrend < .001), E. coli (HR, 1,68; Ptrend = .005), en ETBF (HR, 2,06; Ptrend = .016).
Deze bevindingen suggereren dat een voedingspatroon met een lage consumptie van bewerkte voedingsmiddelen kan helpen bij het voorkomen van colorectale kanker door de darmflora te moduleren. Een dieet dat de CRC-gerelateerde microbiële signatuur beïnvloedt, kan vooral helpen bij het voorkomen van microbiële positieve colorectale kanker, die doorgaans een slechtere prognose heeft.
De observationele opzet van de studie kan de mogelijkheid hebben beperkt om een oorzakelijk verband vast te stellen tussen voedingspatronen en het risico op CRC. Daarnaast kan de inclusie van uitsluitend gezondheidswerkers uit een overwegend witte Amerikaanse populatie de generaliseerbaarheid van de bevindingen naar andere populaties beperken. Ten slotte kan het gebruik van zelfgerapporteerde voedingsgegevens recall bias hebben geïntroduceerd, wat de nauwkeurigheid van de beoordeelde voedingspatronen kan hebben beïnvloed. Verder onderzoek is daarom nodig.
Referentie