Dat het coronavirus vooral via de luchtwegen wordt overgedragen is bekend. Als iemand niest of hoest komt het virus vrij via minuscule druppeltjes in de atmosfeer. Om die reden hanteren we nu ook de anderhalve-meter-afstand norm, hoesten we in onze elleboog en dragen mensen mondkapjes. Maar handen wassen en regelmatig schoonmaken is minstens zo belangrijk. Op sommige oppervlakken blijkt het virus namelijk dagenlang gevaarlijk aanwezig te kunnen zijn. Wie dan in een onbewaakt moment even zijn neus krabt kan zichzelf zomaar besmetten.
Wij hebben voor u een klein overzichtje gemaakt over hoe lang het coronavirus actief kan blijven op verschillende oppervlakken. Let wel: dit zijn geen in graniet gebeitelde wetten. Veel hangt ook af van de omgevingstemperatuur en hoe vochtig de lucht is. Virussen – ook coronavirussen- houden over het algemeen niet van hitte en zonlicht, en ook niet van droogte. Maar het SARS-CoV-2 virus is een betrekkelijke nieuwkomer waarvan nog niet afdoende onderzocht is of het virus net zo reageert als bekende coronavirussen, zoals de veroorzakers van SARS en MERS.
Vaak handen wassen, vaak oppervlakken aflappen met desinfecterend middel of heet water en zo min mogelijk het gezicht aanraken blijft dus het devies!
Bekijk ook onze handige infographic.
Wie het risico op een contactbesmetting met het coronavirus wil verkleinen doet er dus goed aan om vooral alle oppervlakken die vaak aangeraakt worden vaak en grondig te reinigen. Denk daarbij vooral aan: deurknoppen, kranen, toetsenborden, afstandsbedieningen en niet te vergeten: de telefoon.
Lees HIER het oorspronkelijke artikel bij WebMD (Engelstalig).