Haarlems ziekenhuis heeft Nederlandse primeur met voedsel uit de 3D-printer

juli 2020 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Industrial 3D printer machine is printing a fresh apple. In long space voyages and distant planet colonies, food will be prepared with a 3D printer.

Dat 3D-printers allerlei voorwerpen kunnen ‘afdrukken’ is welbekend, en het is geen wonder dat de technologie steeds meer toepassingen vindt in de medische wereld. Denk alleen al aan precies passende protheses en weefsels, maar ook aan corona-beschermingsmaskers op maat. En er zijn nog meer mogelijkheden. Het Spaarne Gasthuis schotelt patiënten sinds kort eten voor die uit de 3D-printer komen. Daarmee is het het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze innovatie toepast.

Moeite met eten

Ziekenhuispatiënten hebben soms moeite met eten. Vooral bij kinderen en bij oudere patiënten komen die situaties geregeld voor. Kinderen lusten niet altijd groente, ouderen hebben soms moeite met slikken, en daarnaast zijn er ook nog eens diëten allerlei om rekening mee te houden. Met de 3D-printer hoopt het Spaarne Gasthuis het gemakkelijker en smakelijker te maken voor patiënten die moeilijk eten, om toch voedsel binnen te krijgen. Door voedsel in leuke vormpjes te printen wordt het aantrekkelijker om het op te eten.

Voedselpasta

Een 3D-printer werkt net zo als een inkjetprinter, alleen wordt er geen inkt uitgeperst maar voedselpasta. Simpelweg komt het erop neer dat de kok voedsel fijn pureert, zeeft, in een cartridge doet, een vormpje uitkiest, en vervolgens bouwt de printer laagje voor laagje het gerecht op. Dat gaat overigens niet erg snel: een enkel vormpje kost al snel 10 minuten om te vervaardigen. Daarnaast is het zaak dat de voedselpasta homogeen en volledig klontenvrij is, want anders loopt de printer al snel vast. De geprinte vormen kunnen, afhankelijk van de samenstelling, meteen gegeten worden, of anders gekookt of gebakken worden.

De printer draait niet alleen voedsel in leuke vormpjes uit, maar kan ook voedingssupplementen op maat aan patiënten toedienen. Simpelweg een kwestie van de juiste ingrediënten toevoegen aan de puree, en die in de cartridge doen.

Maaltijd-aan-bed

In het Spaarne Gasthuis komt de kok zelfs bij de patiënten langs op de afdeling om ter plekke maaltijden-aan-bed voor ze uit te printen. Op die manier wordt de eetbeleving voor de patiënten nog leuker, en eten ze dus met minder tegenzin, is de hoop. Uiteindelijk zal de printer een vaste plek krijgen in de speciale dieetkeuken in de locatie Haarlem Zuid. Ook wordt de printer ingezet in het Vrouw & Kind centrum, op de afdeling geriatrie en de geriatrische trauma unit.

Het idee om voedsel te printen, en daar allerlei supplementen en nutriënten aan toe te voegen is al in 2017 bedacht aan de universiteit van Kopenhagen, en in Denemarken wordt de techniek al langer toegepast.

Bronnen

Lees meer op de website van het Spaarne Gasthuis.

Meer informatie op de website van de universiteit van Kopenhagen.