Een bloedtest, waarmee meer dan 50 soorten kanker opgespoord kunnen worden, vaak zelfs voordat de eerste symptomen zich aandienen. Dat is in het kort wat de Galleri bloedtest belooft, en deze maand is er in het Verenigd Koninkrijk een grote nationale studie van start gegaan waarin onderzocht wordt of de test inderdaad zo goed werkt als in eerdere studies werd opgemerkt.
De National Health Service (NHS) wil 140.000 vrijwilligers rekruteren om een gerandomiseerde klinische studie uit te voeren. Bij de helft van deze mensen wordt bij aanvang van de studie meteen een Galleri bloedtest uitgevoerd.
Als inderdaad blijkt dat de test zorgt voor een grote toename in vroege opsporing van kanker, dan zou het volgens wetenschappers voor een revolutie in de kankerzorg kunnen zorgen. De test is bedoeld als aanvulling op de bestaande diagnostiek, niet als een vervanging ervan.
De Galleri bloedtest is ontwikkeld door het Amerikaanse GRAIL, en gebruikt next-generation sequencing technologie om DNA-methylering patronen geassocieerd met kanker in cel-vrij DNA te detecteren. Op die manier is het mogelijk om op meerdere kankertypes tegelijk te screenen, in plaats van naar alleen prostaatkanker of colonkanker te speuren.
Dat de Galleri bloedtest inderdaad werkt is eerder dit jaar vastgesteld in de Circulating Cell-free Genome Atlas (CCGA) studie, die is gepubliceerd in de Annals of Oncology. Voor deze studie werd de Galleri test uitgevoerd bij 2823 Amerikanen die reeds een kankerdiagnose hadden en 1254 personen zonder kanker. Het bleek bij die studie dat de test in 99,5% van de gevallen in staat was om vast te stellen dat er sprake was van kanker. Slechts in 0,5% van de testen kwam een vals positieve uitslag uit de bus. Bovendien was de test voor vroege detectie van meerdere kankertypes in 88,7% van de gevallen accuraat in het lokaliseren van de oorsprong van de kanker.
De Galleri bloedtest is niet goedkoop: de officiƫle prijs die de producent ervoor vraagt is 949 dollar (ongeveer 850 euro). Toch wordt er gespeculeerd dat grootschalige inzet van de test kan leiden tot een forse toename in vroege detectie van kanker, met minder langdurige en ingrijpende medische behandelingen tot gevolg. Uiteindelijk kan dat tot een kostenbesparing leiden. De grote studie die nu in het Verenigd Koninkrijk plaatsvindt kan daar wellicht meer duidelijkheid in geven.
Meer informatie
Lees meer over de studie door de NHS in het Verenigd Koninkrijk.
Bezoek de website van GRAIL met meer uitleg over hoe de Galleri bloedtest werkt.
Referentie