Is er een samenhang tussen dieet en prostaatkanker? Verschillende studies suggereren dat prostaatkanker, en vooral agressieve vormen ervan, meer voorkomt in landen met een ‘Westers’ dieet met veel vlees en zuivel, dan in landen waar meer plantaardig voedsel wordt gegeten. Er is echter nog geen eenduidige conclusie te trekken, en onderzoek gaat voort. Een van die onderzoeken bestudeerde het Men’s Eating And Living-dieet (MEAL). Doel van de studie was om te zien of overstappen naar een meer plantaardig dieet tumorgroei kan vertragen bij mannen met een vroeg stadium van prostaatkanker.
In deze studie werden mannen tussen de 50 en 80 jaar oud gevolgd, die een laaggradige prostaattumor hebben en die actief gevolgd worden, maar nog niet behandeld worden. De helft van de participanten kreeg het normale dieetadvies van de Amerikaanse voedingsraad, terwijl de andere helft door een dieetcoach werd begeleid bij het MEAL-dieet.
De mannen in de MEAL-arm moesten 9 keer per dag groente en/of fruit eten, veel meer dus dan de 3 of 4 keer die de meeste Amerikaanse mannen dagelijks doen. Daarnaast moesten de mannen ook tweemaal daags hele granen eten, en een portie bonen of andere peulvruchten. De mannen in de controlearm kregen alleen informatie over een standaard gezond dieet maar werden verder niet gecoacht.
Dit is een voorbeeld van een dagelijks menu volgens het MEAL-dieet, met 9 porties groenten of fruit, plus porties hele granen en bonen.
Vroege resultaten van de MEAL-studie geven aan dat mannen met prostaatkanker op zich prima in staat zijn om zo’n dieet te volgen. Er kon echter niet aangetoond worden dat na twee jaar het MEAL-dieet helpt om ziekteprogressie bij mannen die actief gevolgd worden te voorkomen of te vertragen. De onderzoekers houden wel een slag om de arm, mede omdat de studie maar 2 jaar duurde, en denken dat er mogelijk wel een langeretermijneffect zou kunnen zijn.
Bron
Lees meer over het Amerikaanse onderzoek op de website van vakblad eCancer.