Delfts bedrijf ontwikkelt slimme software die corona kan herkennen op röntgenfoto’s

mei 2020 Corona Willem van Altena

De wereldwijde strijd tegen het coronavirus is allang niet meer alleen een zaak van de medische en farmaceutische wetenschap. Ook technici en informatici dragen op allerlei fronten een steentje bij. Zo wordt er op allerlei plekken gewerkt aan eenvoudige en goedkope beademingsapparaten, zoals bij Radboudumc in Nijmegen. In Delft is er nu een bedrijf dat kunstmatige intelligentie inzet op röntgenfoto’s om tekenen van COVID-19 te herkennen.

Het softwareprogramma heet CAD4COVID en is ontwikkeld door de bedrijven Thirona en Delft Imaging. Eerder bracht Delft Imaging al een vergelijkbaar programma op de markt dat snel en nauwkeurig TBC kan herkennen op longfoto’s, CAD4TB.

CAD4COVID is bedoeld als hulpmiddel voor radiologen in een ziekenhuissetting. Dankzij een slim algoritme is het programma ‘aangeleerd’ om afwijkingen te kunnen herkennen in longfoto’s, die op COVID-19 kunnen wijzen. De software geeft vervolgens een cijfer tussen de 1 en de 100 al naar gelang van de hoeveelheid aangetroffen afwijkingen, en meldt ook welk deel van de longen getroffen is.

Tuberculose

Thirona en Delft Imaging stellen de software gratis ter beschikking omdat gehoopt wordt dat CAD4COVID nuttig kan zijn in landen met weinig zorgvoorzieningen, maar die wel met een groot risico op een besmettingsgolf lopen, zoals dichtbevolkte landen in Afrika. Delft Imaging is al langer actief in Afrika met CAD4TB, waar miljoenen mensen met behulp van dit programma zijn gescreend op tuberculose.

De makers waarschuwen wel dat CAD4COVID nog niet officieel CE-gecertificeerd is, in tegenstelling tot het TBC-programma. Er wordt met nadruk op gewezen dat CAD4COVID vooral als hulpmiddel gezien moet worden om de crisissituatie te verlichten.

Meer informatie

Bezoek de website van Delft Imaging over CAD4COVID>