Vanaf komend jaar mogen 18 complexe behandelingen bij kanker en vaatziekten alleen nog worden uitgevoerd in ziekenhuizen die deze ingrepen vaak verrichten. Dit is het resultaat van nieuwe landelijke volumenormen, die moeten zorgen voor hogere kwaliteit en betere toegankelijkheid van zorg. De behandelingen worden geconcentreerd in een beperkt aantal ziekenhuizen per regio, terwijl minder complexe zorg, en vaak ook de nazorg van een complexe behandeling dichter bij huis mogelijk blijft.
De nieuwe afspraken zijn gemaakt door zorgverleners, patiëntenorganisaties, ziekenhuizen en zorgverzekeraars in samenwerking met de overheid. De normen gelden onder andere voor operaties bij hoofd-halskanker, alvleesklierkanker, longkanker, maag- en slokdarmkanker, nierkanker en behandelingen voor aorta-aneurysma en vernauwde halsslagader. Door de zorg te concentreren, verbeteren de behandeluitkomsten en krijgen patiënten de best mogelijke medische zorg.
Door de invoering van deze normen worden ziekenhuizen gestimuleerd om nauwer samen te werken in netwerken. Zo blijft de zorg in heel Nederland toegankelijk, terwijl expertise en ervaring worden gebundeld.
Hoewel sommige patiënten verder zullen moeten reizen voor specialistische behandelingen, blijft de reguliere zorg, zoals controles, dichtbij huis beschikbaar. Anke Vervoord, directeur-bestuurder van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK), stelt dat patiënten het belang van concentratie begrijpen. “Door gespecialiseerde zorg te bundelen, krijgen mensen de beste kansen op overleving en kwaliteit van leven.”
Neuroloog Selma Tromp, vicevoorzitter van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), benadrukt dat deze samenwerking essentieel is om de schaarse zorgcapaciteit optimaal te benutten en de zorg toekomstbestendig te maken. “Door onze krachten te bundelen in zorgnetwerken, zorgen we ervoor dat patiënten ook in de toekomst toegang houden tot goede zorg. Tegelijkertijd benutten we schaars zorgpersoneel optimaal. De kennis en kunde van álle zorgverleners hebben we hierbij nodig. We moeten slim samenwerken en zorg goed spreiden, zo houden we de zorg toegankelijk en toekomstbestendig.”
Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), noemt de afspraken een belangrijke stap voor de Nederlandse gezondheidszorg: “Door samenwerking in netwerken kunnen ziekenhuizen, groot en klein, elkaar versterken. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van zorg hoog blijft.” Hij onderstreept dat naast concentratie van complexe zorg ook de spreiding van basiszorg cruciaal is. “Dichtbij als het kan, verder weg als het nodig is.” De komende maanden werken regio’s de implementatie verder uit, inclusief financiële en bestuurlijke randvoorwaarden.