Vrouwen die chemotherapie ondergaan als behandeling van borstkanker lijken baat hebben bij yoga. Wekelijkse sessies kunnen helpen om misselijkheid tegen te gaan en slaapproblemen te verminderen. Dat is de uitkomst van een studie uit New York, die eerder deze maand werd gepresenteerd op het San Antonio Breast Cancer Symposium (SABCS). SABCS is het belangrijkste jaarlijkse borstkankercongres ter wereld.
Het onderzoek is uitgevoerd aan de Icahn School of Medicine, welke verbonden is aan het Mount Sinai Beth Israel ziekenhuis in New York. De onderzoeksleider is dr. Theresa Shao.
Aan het onderzoek deden een groep vrouwen mee die in het Mount Sinai ziekenhuis met chemotherapie behandeld worden voor borstkanker. Zij volgden een 12-weeks yogaprogramma onder leiding van een voormalig borstkankerpatiënt. Het programma omvatte onder meer meditatie en ontspanningstechnieken. Dr. Shao: “De vrouwen voelden zich prettig bij het yogaprogramma. Ook vonden ze het prettig om andere vrouwen te ontmoeten die hetzelfde doormaken als zij.”
In de studie waren borstkankerpatiënten betrokken in verschillende stadia van de ziekte, van stadium I tot stadium III. Sommige ondergingen neoadjuvante (voor operatie en/of bestraling) chemotherapie, anderen adjuvante (na operatie) chemotherapie. Een groep van 22 vrouwen begon meteen met de yogalessen (één uur per week gedurende 12 weken), de andere groep van 20 vrouwen begon pas na 3 maanden. Twee derde van de vrouwen had nooit eerder aan yoga gedaan.
Na 12 weken bleek dat de vrouwen die yoga hadden beoefend minder last hadden van misselijkheid. Verder sliepen zij over het algemeen iets beter. Bovendien gaf de yogagroep een hogere waardering voor totale fysieke gesteldheid vergeleken met de groep die nog geen yogales had gehad.
Dr. Shao concludeert dat wekelijks een uurtje yoga goed uitvoerbaar is voor borstkankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Wel is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit van yoga te bepalen voor het tegengaan van onprettige bijwerkingen van chemotherapie.
Bron
1. Lees HIER de abstract zoals die werd gepresenteerd tijdens het SABCS in december 2019.