Articles

Meten van kwaliteit van overleven bij kinderen na kankerbehandeling

NTVO - jaargang 21, nummer 2, mei 2024

W. van Altena

Rebecca van Kalsbeek heeft een van de twee Tom Voûte Young Investigator Awards 2023 gewonnen voor haar presentatie ‘Measuring quality after survival after childhood cancer’. Zij is werkzaam bij het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht als arts-onderzoeker en maakt deel uit van de onderzoeksgroep van prof. Leontien Kremer.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:50–2)

Lees verder

Nanopore-‘sequencing’ versnelt en verbetert tumordiagnostiek tijdens hersenchirurgie

NTVO - jaargang 21, nummer 2, mei 2024

W. van Altena

Marc Pagès-Gallego is een promovendus in de bio-informatica. Hij werkt momenteel bij UMC Utrecht op het gebied van Nanopore-‘sequencing’ en verschillende ‘deep learning’-toepassingen op Nanopore-gegevens. Een van zijn onderzoeksprojecten is ‘INNV-36, ultra-fast deep-learned CNS tumour classification using Nanopore sequencing during surgery’. Dit onderzoek leverde hem de Tom Voûte Young Investigator Award 2023 op.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:53–4)

Lees verder

“Wij stimuleren netwerksamenwerking om de kwaliteit van de zorg goed te houden”

NTVO - jaargang 20, nummer 3, juli 2023

dr. W. Nanhoe , W. van Altena

Voordat een nieuw geregistreerd geneesmiddel in Nederland daadwerkelijk als verzekerde zorg toegankelijk is voor de patiënt, dient nog een aantal stappen te worden genomen. In een redactionele serie van artikelen besteedt het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie aandacht aan dit proces door in gesprek te gaan met diverse partijen uit de zorg, overheidsinstanties en de politiek. In dit artikel spreken we met Atse Huisman, beleidsadviseur Dure Geneesmiddelen en secretaris van de Commissie Beoordeling Add-on Geneesmiddelen (CieBAG) van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Silvia van der Flier, medisch adviseur Dure Geneesmiddelen bij Coöperatie VGZ en lid van de CieBAG.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:97–99)

Lees verder

Interview met dr. Floris Dammeijer: “Dankzij immuuntherapie is het woord genezing onderdeel geworden van het vocabulaire van de oncoloog”

NTVO - jaargang 19, nummer 3, mei 2022

W. van Altena

Vera Bonta Prijs voor longkankeronderzoek naar promovendus Floris Dammeijer

Floris Dammeijer (1992) studeerde geneeskunde in Rotterdam en volgde een research master in immunologie en infectieziekten. Vervolgens koos hij voor een opleiding tot longarts. Op 5 oktober 2021 verdedigde hij zijn proefschrift, getiteld ‘Immunity unchained: improving cancer immunotherapy by targeting the tumor macro-environment’. Tijdens het Nationale Longkankersymposium op 21 januari kreeg Dammeijer de prestigieuze Vera Bonta Prijs 2022 voor wetenschappelijk onderzoek naar longkanker uitgereikt.

DR. FLORIS DAMMEIJER aios longgeneeskunde en postdoctoraal onderzoeker, afdeling Longgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam
Dr. Floris Dammeijer – aios longgeneeskunde en postdoctoraal onderzoeker, afdeling Longgeneeskunde, Erasmus MC, Rotterdam

(NED TIJDSCHR ONCOL 2022;19:94–8)

Lees verder

Langzame uptake van nieuwe geneesmiddelen in de oncologie

NTVO - 2021, nummer Special, december 2021

dr. W. Nanhoe , W. van Altena

In Nederland duurt het relatief lang voordat nieuwe geregistreerde geneesmiddelen daadwerkelijk breed toegankelijk zijn voor patiënten. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘Every day counts’ dat in november 2021 door adviesbureau Vintura werd opgesteld.1 De redenen achter die trage markttoegang zijn niet altijd even helder.

Lees verder

Interview met Dr. Fränzel van Duijnhoven over de rol van voedings- en leefstijlfactoren in de ontwikkeling van dikkedarmkanker

NTVO - 2021, nummer 6, september 2021

W. van Altena

Dr. Fränzel van Duijnhoven is werkzaam bij Wageningen Universiteit als universitair docent voeding, genen en dikkedarmkanker. Haar onderzoek is gericht op de rol van voedings- en leefstijlfactoren in de ontwikkeling en het verloop van zowel sporadische als erfelijke dikkedarmkanker, zoals het Lynch-syndroom.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2021;18:183-5)

Lees verder