Articles

“2040 is als preventiedeadline te ver weg, en voor een dreigend zorginfarct te dichtbij”

NTVO - jaargang 20, nummer 5, oktober 2023

dr. P.W.E. van Rijn

Op 23 juni 2023 hield prof. dr. Marjolein Smidt haar inaugurele rede bij Maastricht University ter gelegenheid van haar benoeming als hoogleraar Oncologische Chirurgie, in het bijzonder mammachirurgie. In haar oratie met de titel ‘Even goed, met minder’ ging zij onder meer in op het dramatische effect van ongezonde leefstijl op de zorgvraag en de beschikbare zorgcapaciteit, en op het belang van ziektepreventie en de waardering van zorgverleners.

PROF. DR. MARJOLEIN SMIDT Oncologische Chirurgie, Maastricht University
PROF. DR. MARJOLEIN SMIDT Oncologische Chirurgie, Maastricht University

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:198–201)

Lees verder

“Streven naar preventie is streven naar perfectie”

NTVO - jaargang 20, nummer 1, maart 2023

dr. P.W.E. van Rijn

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;13–6)

Interview met prof. dr. Monique E. van Leerdam, hoogleraar Maag-Darm-Leverziekten aan de Universiteit
Leiden met aandachtsgebied preventie bij gastro-intestinale tumoren.

Op 11 november 2022 hield prof. dr. Monique van Leerdam haar inaugurele rede bij de Universiteit Leiden ter gelegenheid van haar benoeming in juli 2020 als hoogleraar Maag-Lever-Darmziekten in het bijzonder preventie bij gastro-intestinale tumoren. In haar oratie met de titel ‘Streven naar preventie’ ging zij in op het belang van preventie, waarom dit loont, de ontwikkelingen in de afgelopen jaren en waar we naartoe gaan.

Lees verder

“Patiënten met borstkanker hebben ieder een eigen behandeling nodig”

NTVO - jaargang 19, nummer 8, december 2022

dr. P.W.E. van Rijn

Op 6 oktober 2022 hield prof. dr. Marie-Jeanne Vrancken Peeters haar oratie bij de Universiteit van Amsterdam als bijzonder hoogleraar chirurgische oncologie met aandachtsgebied borstkankerbehandeling op maat. In haar oratie met de titel ‘Borstkanker: zorg op maat!’ ging zij in op de betekenis daarvan, wat er inmiddels is bereikt en wat nog te doen staat. Deze leerstoel, die inmiddels twee jaar geleden door haar is aanvaard, ziet zij als voortzetting van de ingeslagen weg van haar voorganger, prof. dr. Emiel Rutgers.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2022;287–9)

Lees verder

“ONBILLIJKE, NIET TRANSPARANTE GENEESMIDDELPRIJZEN ZIJN BELANGRIJKSTE OORZAAK VAN VERTRAAGDE TOEGANG VOOR PATIËNTEN”

NTVO - jaargang 19, nummer 5, augustus 2022

dr. P.W.E. van Rijn

Carin Uyl-de Groot over de toelating van nieuwe oncologische geneesmiddelen

Voordat een nieuw geregistreerd geneesmiddel in Nederland daadwerkelijk toegankelijk is voor de patiënt, dient een aantal stappen te worden genomen. In een redactionele serie van artikelen besteedt het Nederlands Tijdschrift voor Oncologie aandacht aan dit proces door in gesprek te gaan met diverse partijen uit de zorg, overheidsinstanties en de politiek. In dit artikel spreken we met prof. dr. Carin Uyl-de Groot over hoe het beschreven proces in Nederland kan worden geoptimaliseerd.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2022;19:177–80)

Lees verder