Articles

Borstreconstructie en radiotherapie: inzicht in praktijkvariatie en zoektocht naar optimale behandelstrategie

NTVO - jaargang 21, nummer 4, september 2024

dr. J.M. Simons , drs. A.T. Swaak-Kragten , prof. dr. M.A.M. Mureau

SAMENVATTING

Wanneer patiënten met borstkanker een borstamputatie ondergaan zijn er verschillende opties om de borst te reconstrueren. Al deze verschillende opties kennen een verhoogd risico op complicaties als patiënten op de thoraxwand bestraald zijn of zullen worden. Complicaties hebben een negatieve impact op de kwaliteit van leven. Er is tot op heden onvoldoende bewijs om vast te stellen welke behandelstrategie voor borstreconstructie optimaal is bij patiënten met een indicatie voor thoraxwandbestraling, zowel wat betreft complicatierisico’s als kwaliteit van leven en patiënttevredenheid. Dit maakt dat er een grote praktijkvariatie bestaat. Om (meer) inzicht te krijgen in de landelijke praktijkvariatie, werd een vragenlijstonderzoek verricht, waarvan de resultaten in dit artikel worden gepresenteerd. Deze resultaten onderstrepen het gebrek aan consensus en geven het belang aan van het verkrijgen van meer wetenschappelijk bewijs om behandelstrategieën op dit gebied te kunnen optimaliseren.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2024;21:151–6)

Lees verder

De Areola-studie: een cohortonderzoek naar de late effecten van borstreconstructies met een siliconen implantaat

NTVO - jaargang 20, nummer 4, september 2023

J. Spoor , prof. dr. E.M.A Bleiker , prof. dr. M.A.M. Mureau , prof. dr. M.F.T.D Vrancken Peeters , prof. dr. ir. F.E. van Leeuwen

SAMENVATTING

Reconstructies met siliconen borstimplantaten dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van leven van borstkankerpatiënten. Er is weinig bekend over de rol die siliconen borstimplantaten spelen bij het ontstaan van aspecifieke gezondheidsklachten en auto-immuunziekten in de oncologische populatie. In de media worden gezondheidsklachten bij vrouwen met borstimplantaten vaak aangeduid als ‘breast implant illness’ (BII). In de Areola-studie, een cohortonderzoek met prospectieve follow-up, wordt gekeken naar het voorkomen van aspecifieke gezondheidsklachten en auto-immuunziekten bij borstkankerpatiënten die tussen 2000 en 2015 zijn geopereerd. In deze groep vallen vrouwen die een reconstructie met een siliconen prothese ondergingen, maar ook vrouwen die een andere operatie hebben gehad. Vrouwen die geopereerd zijn in één van de deelnemende centra worden uitgenodigd voor deelname aan een vragenlijstonderzoek naar verscheidene gezondheidsthema’s. Daarnaast wordt het gehele cohort, inclusief overleden patiënten, gekoppeld aan landelijke ziekteregistraties. De Areola- studie zal bijdragen aan de beschikbaarheid van betrouwbare informatie over het risico op BII en auto- immuunziekten bij borstkankerpatiënten met een siliconen borstimplantaat. Dit is van groot belang voor zowel patiënten als artsen die beslissingen moeten nemen over een chirurgisch behandelplan voor borstkanker.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2023;20:177–81)

Lees verder