Articles

Diagnostische methoden voor lymfeklierstadiëring bij prostaatcarcinoom

NTVO - 2017, nummer 5, august 2017

R. van der Haak , drs. B. Philips , dr. J.P.A. van Basten

Samenvatting

Prostaatcarcinoom is, met stijgende incidentie, de op één na meest voorkomende maligniteit bij mannen ouder dan 50 jaar. De behandelmogelijkheden en prognose hangen sterk af van de aanwezigheid van lymfekliermetastasen. Accurate bepaling van de lymfeklierstatus is belangrijk om mannen met prostaatcarcinoom een passende geïndividualiseerde behandeling te bieden en de prognose te optimaliseren. Tot op heden wordt de bilaterale uitgebreide (‘extended’)) pelviene lymfeklierdissectie (e-PLND) verricht om de lymfeklierstatus te bepalen wanneer het risico op lymfekliermetastasen >5% bedraagt volgens de vigerende nomogrammen. Deze ingreep is echter invasief en kent een relatief hoog complicatierisico. Conventionele beeldvormende technieken als CT- en MRI-scan hebben een lage sensitiviteit en een matige specificiteit voor detectie van lymfekliermetastasen. De huidige radiotracers voor PET/CT kennen eveneens een te lage sensitiviteit. Nieuwe beeldvormende technieken als PSMA-PET/CT en USPIO-MRI vormen mogelijk een aantrekkelijk alternatief voor e-PLND. In dit artikel wordt een overzicht gegeven van de diagnostische waarden van het complete diagnostische arsenaal. In het licht van de toenemende prostaatcarcinoomincidentie en het doelmatig omgaan met beschikbare middelen zijn de kosten meegenomen.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2017;14:167–74)

Lees verder

68Ga-PSMA-PET-CT is veelbelovend in diagnostiek en behandeling van prostaatkanker

NTVO - 2016, nummer 6, september 2016

dr. J.P.A. van Basten

(NED TIJDSCHR ONCOL 2016;13:200–1)

Lees verder

Veiligheid van chemotherapie na radium-223

NTVO - 2015, nummer 8, december 2015

dr. J.P.A. van Basten

(NED TIJDSCHR ONCOL 2015;12:331–2)

Lees verder

De FUTURE trial: fusiegerichte biopten van de prostaat door de combinatie van ‘real-time’ echografie en MR-beeldvorming

NTVO - 2015, nummer 6, september 2015

drs. O. Wegelin , dr. H.H.E. van Melick , dr. D.M. Somford , dr. J.P.A. van Basten , dr. J.A. Kummer , drs. W. Vreuls , prof. dr. J.L.H.R. Bosch , prof. dr. J.O. Barentsz

Samenvatting

Prostaatcarcinoom is de meest voorkomende maligne aandoening bij mannen in Nederland en de diagnostiek vindt in het algemeen plaats door middel van ‘random’ transrectale echogeleide biopten. Echogeleide biopsie kent echter een lage sensitiviteit en leidt tevens tot het ongewenst diagnosticeren van verwaarloosbare tumoren (‘overdiagnostiek’). Multiparametrische (mp) MRI heeft een hogere sensitiviteit voor de detectie van prostaatcarcinoom dan echografie en detecteert vooral de klinisch significante tumoren. Hierdoor is het mogelijk geworden om op basis van de mpMRI-beelden gerichte prostaatbiopten af te nemen. Op dit moment worden verschillende technieken gebruikt voor het verrichten van MRI-geleide prostaatbiopten en bestaat er nog geen consensus over welke biopsietechniek het meest nauwkeurig is. De FUTURE trial is een prospectieve gerandomiseerde gecontroleerde multicentrumstudie waarin wordt bestudeerd welke van de 3 gangbare MRI-geleide biopsietechnieken de hoogste sensitiviteit heeft met betrekking tot de detectie van significant prostaatcarcinoom bij patiënten met eerdere negatieve transrectale echogeleide biopten en een blijvende klinische verdenking op prostaatcarcinoom.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2015;12:235–8)

Lees verder