Articles

Minimaal invasieve chirurgie voor maagkanker

NTVO - 2018, nummer 5, august 2018

dr. H.J.F. Brenkman

Samenvatting

Op 5 februari 2018 promoveerde H.J.F. Brenkman aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift getiteld ‘Minimaal invasieve chirurgie voor maagkanker’. Het onderzoek vond plaats in het UMC Utrecht onder leiding van prof. dr. R. van Hillegersberg, oncologisch chirurg, en dr. J.P. Ruurda, oncologisch chirurg. In dit artikel staan de belangrijkste bevindingen uit het proefschrift.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2018;15:198–200)

Lees verder

Laparoscopische maagresectie: laparoscopisch versus open?

NTVO - 2018, nummer 4, june 2018

dr. H.J.F. Brenkman , prof. dr. J.P. Ruurda , drs. A. van der Veen , drs. M.F.J. Seesing , prof. dr. R. van Hillegersberg

Samenvatting

Een maagresectie voor maagkanker is een hoogcomplexe procedure met een substantieel risico op complicaties. Hoewel een open maagresectie wereldwijd nog steeds de chirurgische standaardbenadering is, worden laparoscopische maagresecties in toenemende mate verricht. Laparoscopische maagresecties zijn veilig wat betreft postoperatieve complicaties, mortaliteit en oncologische kortetermijnuitkomsten. Daarnaast lijkt laparoscopie te leiden tot een kortere opnameduur, minder wondinfecties en een betere kwaliteit van leven ten opzichte van open resecties. Momenteel lopen verschillende gerandomiseerde studies, waaronder de Nederlandse LOGICA- en STOMACH-studies, waaruit definitieve conclusies kunnen worden getrokken, onder andere op het gebied van kosteneffectiviteit en langetermijnoverleving.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2018;15:150–4)

Lees verder

FDG-PET/CT en stadiëringslaparoscopie bij maagcarcinoom

NTVO - 2018, nummer 4, june 2018

dr. E.C. Gertsen , dr. H.J.F. Brenkman , dr. E. Vegt , prof. dr. R. van Hillegersberg , prof. dr. P.D. Siersema , prof. dr. J.P. Ruurda

Samenvatting

De huidige landelijke richtlijn voor maagcarcinoom adviseert om bij patiënten met een hoogrisico-, chirurgisch resectabele tumor (cT3–4b, N0–3, M0) een FDG-PET/CT en stadiëringslaparoscopie te verrichten. De richtlijn is gebaseerd op één buitenlandse studie, die heeft aangetoond dat FDG-PET/CT en laparoscopie kosteneffectief zijn door het detecteren van additionele metastasen, waardoor meer patiënten de juiste behandeling kunnen ondergaan. In het kader van zorgevaluatie is de PLASTIC-studie opgezet, die de toegevoegde waarde en kosteneffectiviteit van FDG-PET/CT en laparoscopie bij het stadiëren van maagcarcinoom in Nederland onderzoekt.

(NED TIJDSCHR ONCOL 2018;15:155–8)

Lees verder