Adjuvant gebruik van immuuntherapie nivolumab bovenop standaard radiotherapie en cisplatine verbetert de overleving bij patiënten met lokaal gevorderd plaveiselcelcarcinoom van het hoofd-halsgebied. Dit blijkt uit het gerandomiseerde fase 3 NIVOPOSTOP GORTEC 2018-01 onderzoek, geleid door dr. Jean Bourhis, medisch directeur van de Head and Neck Oncology Group (GORTEC) en radiotherapeut-oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis van Lausanne in Zwitserland.
Uit het onderzoek bleek dat de toevoeging van nivolumab, een anti-PD-1-antilichaam (Opdivo, Bristol Myers Squibb), aan standaard zorg (66 Gy radiotherapie en 100 mg/m2 cisplatine) resulteerde in een significante verbetering van de ziektevrije overleving (‘disease-free survival’, DFS). Hoewel er een trend werd waargenomen richting verbeterde algehele overleving (‘oveeall survival’, OS), is een volledige analyse van OS nog niet uitgevoerd, omdat het vooraf gespecificeerde aantal sterfgevallen in de studie nog niet is bereikt.
Het NIVOPOSTOP GORTEC 2018-01 onderzoek betrof 680 patiënten met lokaal gevorderd plaveiselcelcarcinoom van het hoofd-halsgebied die als hoog-risico werden beschouwd. Deze hoogrisicogroep werd gedefinieerd op basis van:
Patiënten werden na chirurgie willekeurig toegewezen aan een van twee behandelarmen. De ene arm omvatte standaardzorg, bestaande uit radiotherapie (66 Gy) gecombineerd met cisplatine (100 mg/m2, elke drie weken gedurende drie cycli). In de andere behandelarm werd een combinatie van nivolumab (240 mg) gevolgd door standaardzorg, met daarnaast gelijktijdige toediening van 360 mg nivolumab elke drie weken, en vervolgens 480 mg nivolumab elke vier weken gedurende zes cycli.
De primaire uitkomstmaat was ziektevrije overleving (DFS), terwijl algehele overleving (OS), kwaliteit van leven en veiligheid secundaire eindpunten waren. De resultaten toonden een statistisch significante verbetering in DFS voor de groep die nivolumab ontving. Dat ging gepaard met een consistent veiligheidsprofiel voor nivolumab, in lijn met eerdere rapporten. Er was een trend waarneembaar richting verbeterde OS, hoewel definitieve conclusies hierover nog niet mogelijk zijn.
Dit onderzoek markeert een belangrijke doorbraak in de behandeling van lokaal gevorderd plaveiselcelcarcinoom van het hoofd-halsgebied, een gebied waar decennialang geen significante verbetering werd bereikt met de standaardbehandeling van radiotherapie en cisplatine alleen. De toevoeging van nivolumab biedt nieuwe perspectieven voor patiënten met een hoog risico op terugkeer van de ziekte.
Referenties
Meer informatie over de NIVOPOSTOP GORTEC 2018-01 studie op de website van het Institut Curie