Actinium-225-PSMA voor het eerst in Nederland ingezet bij man met uitgezaaide prostaatkanker

april 2022 Zorg van de toekomst Willem van Altena
Conceptual image for viral ethiology of prostate cancer. 3D illustration showing Human Papilloma Viruses HPV infecting prostate gland which develops cancerous tumor

Een nieuw nucleair geneesmiddel, actinium-225-PSMA (Ac-225-PSMA) is mogelijk een nieuwe behandeloptie voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker bij wie andere behandelingen niet meer aan de orde zijn. Eerder deze maand is voor het eerst een prostaatkankerpatiënt in Nederland behandeld met Ac-225-PSMA in het Erasmus MC. Het gaat om een fase-1 klinische studie.

Ac-225-PSMA bestaat uit het radioactieve actinium, gekoppeld aan prostaat specifiek membraan-antigeen (PSMA). Omdat PSMA specifiek aan prostaatkankercellen bindt komt de radioactieve straling precies op de juiste plek terecht en nergens anders. De radioactieve stof zendt alfastraling uit bij het verval, en die beschadigt de kankercellen. Dat doet het veel effectiever dan het geval is bij de radioactieve stof lutetium die veel wordt ingezet. In een fase-1 klinische studie wordt nu aan Erasmus MC onderzocht of behandeling met Ac-225-PSMA effectief is zonder voor al te veel bijwerkingen te zorgen.

Nieuwe behandeloptie

Voor mannen met uitgezaaide prostaatkanker die feitelijk uitbehandeld zijn vormt een behandeling op actiniumbasis het mogelijk een nieuwe behandeloptie. Als prostaatverwijdering, chemotherapie en normale bestraling niet of niet meer mogelijk zijn, dan kan Ac-225-PSMA mogelijk toch effectief zijn.

Erasmus MC ontving eind 2021 de productievergunning voor Ac-225-PSMA. Actinium is een nog niet geregistreerd geneesmiddel en moet op locatie worden gesynthetiseerd met PSMA voor toepassing in de kliniek. Een normale GMP-ziekenhuiskwalificatie volstaat niet om met actinium te mogen werken. Daarvoor moest er een speciale fabrikantenvergunning behaald worden.

Referentie

Persbericht van Stichting DUOS