Door: dr. Esther van Meerten
Druk op de afspeelknop om de tekst voor te lezen.
Als deze quote klopt, dan moet ik binnenkort een reus zijn!
Eergisteren kwam ik na mijn bezoek aan de tandarts vast te zitten in de lift van de praktijk. Nadat ik was ingestapt, drukte ik op de knop BG, waarna de liftdeuren sloten, maar de lift kwam niet in beweging. Na op diverse knoppen te hebben gedrukt, zonder resultaat, drukte ik op de ‘Gele bel’. Helaas kwam de beloofde verbinding met de meldkamer niet op gang, waarna ik met de tandartspraktijk belde. De geschrokken receptioniste beloofde me direct contact op te nemen met het liftbedrijf. Wat zij ook deed, want 5 minuten later werd ik gebeld door een alleraardigste medewerker van het liftbedrijf met de mededeling dat zij haar best ging doen zo spoedig mogelijk iemand te laten komen om me te bevrijden, en als dat niet zou lukken dan zou ze de brandweer bellen. In de tijd die daarop volgde ben ik nog tweemaal gebeld door deze medewerker om me op de hoogte te houden van de vorderingen, kwam de receptioniste van de tandartspraktijk tweemaal vragen of alles nog in orde was en bood de beheerder van het pand aan om me gezelschap te blijven houden zolang ik nog vastzat in de lift. Na 1,5 uur werd de deur van de lift met een koevoet opengemaakt door een van de vier ingeschakelde brandweermannen, die allen aan de andere kant van de deur me stonden op te wachten, samen met de manager van de tandartspraktijk. En alsof al deze aandacht nog niet genoeg was: op weg naar buiten vroeg een van de brandweermannen of ik een briefje nodig had voor mijn baas en de volgende dag ontving ik van de tandartspraktijk een bos bloemen met excuses voor het ongemak.
Dus mochten we elkaar binnenkort tegenkomen en u denkt: wat is ze gegroeid, dan weet u hoe het komt!
We starten deze editie met een overzicht van de herziening van de richtlijn voor wekedelentumoren door Hakkesteegt namens de richtlijnwerkgroep Wekedelentumoren. Hierna volgt een verslag van een interview met E. Madsen en P. Baas over buikvliesmesothelioom.
In de rubriek Overzichtsartikelen bieden Mols et al. inzichten in patiënt-gerapporteerde uitkomsten bij kankerpatiënten uit twee decennia onderzoek met de PROFILES-registratie.
Daarna wordt in de rubriek Oncologische observatie een casus besproken door Heiloo et al., waarbij rhabdomyolyse leidde tot acute nierinsufficiëntie bij een patiënt met gemetastaseerd prostaatcarcinoom en gebruik van abirateron en rosuvastatine.
In de rubriek Therapie actueel beschrijven Hempenius et al. opmerkelijke nationale verschillen in PD-L1-bepalingen bij hoofd-halskanker.
In de rubriek Klinisch trial besteden we aandacht aan twee lopende studies, waaronder landelijke gerandomiseerde onderzoeken naar stereotactische ablatieve radiotherapie bij pancreastumoren: ARCADE, PANCOSAR en LAPSTAR door Scheepens et al. en een studie naar mogelijke orgaansparende behandeling voor endeldarmtumoren na een kort schema radiotherapie aangevuld met lokale of systemische behandeling door De Vries et al.
Verder volgt een interview met de prijswinnaars van de Tom Voûte KiKa Award: Inés Paniagua Cabana en Paul Kemps. Tot slot bespreken we het proefschrift van Landman over identificatie van nieuwe therapieën tegen BAP1-gemuteerd mesothelioom.
Ik wens u veel leesplezier!
Dr. Esther van Meerten, internist-oncoloog
Hoofdredacteur