Klinische studies in zeven landen van start met mRNA-vaccin tegen niet-kleincellige longkanker

augustus 2024 Zorginnovatie Willem van Altena

Onderzoekers in zeven verschillende landen zijn gestart met klinische studies voor het eerste mRNA-vaccin tegen longkanker, een baanbrekende stap in de strijd tegen de dodelijkste vorm van kanker wereldwijd. Dit nieuwe vaccin, genaamd BNT116 en ontwikkeld door het Duitse BioNTech, wordt getest op patiënten met niet-kleincellige longkanker (NSCLC), de meest voorkomende vorm van de ziekte.

Longkanker is de belangrijkste oorzaak van kankergerelateerde sterfte, met jaarlijks ongeveer 1,8 miljoen doden wereldwijd. Met name de overlevingskansen voor patiënten met gevorderde stadia van de ziekte, waarbij tumoren zijn uitgezaaid, zijn bijzonder laag. Het doel van dit vaccin is niet alleen om de bestaande kankercellen te vernietigen, maar ook om te voorkomen dat de kanker terugkomt.

Klinische trials in zeven landen

De fase 1 klinische trial van BNT116 wordt uitgevoerd op 34 onderzoekscentra in zeven verschillende landen: het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Duitsland, Hongarije, Polen, Spanje en Turkije. In het Verenigd Koninkrijk zijn zes locaties betrokken, verspreid over Engeland en Wales. De eerste Britse patiënt, een 67-jarige man die onlangs de diagnose kreeg en die al wordt behandeld met chemotherapie en radiotherapie, ontving onlangs zijn eerste dosis van het vaccin.

In totaal zullen ongeveer 130 patiënten deelnemen aan de trial. De deelnemers variëren van patiënten in een vroeg stadium van de ziekte, nog voordat zij chirurgie of radiotherapie ondergaan, tot patiënten met gevorderde of terugkerende ziekte. Deelnemers worden wekelijks met het vaccin behandeld gedurende 6 weken, gevolgd door een frequentie om de 3 weken gedurende 54 weken.

Werking van het mRNA-vaccin

Het BNT116-vaccin maakt gebruik van messenger RNA (mRNA), dezelfde technologie die ook is gebruikt bij de ontwikkeling van COVID-19 vaccins. Deze technologie werkt door het immuunsysteem bloot te stellen aan tumormarkers van NSCLC, waardoor het lichaam wordt getraind om kankercellen die deze markers bevatten te herkennen en aan te vallen. Het doel is om het immuunsysteem van de patiënt te versterken, zodat het de kanker beter kan bestrijden zonder de gezonde cellen aan te tasten, in tegenstelling tot chemotherapie die ook gezonde cellen beschadigt.

Toekomst van kankerbehandeling

De ontwikkeling van mRNA-vaccins markeert een veelbelovende nieuwe fase in de behandeling van kanker. Het vaccin biedt mogelijk een manier om de overlevingskansen van patiënten met gevorderde longkanker te vergroten, met name in combinatie met immunotherapie. Er is hoop dat deze aanpak, na succesvolle afronding van grotere fase 2- en fase 3-studies, wereldwijd als standaardbehandeling zal worden ingevoerd. Dit zou kunnen leiden tot een aanzienlijke verbetering van de overlevingskansen van patiënten met longkanker.

De introductie van dit vaccin kan een keerpunt betekenen in de behandeling van longkanker en heeft het potentieel om duizenden levens te redden. Met verdere klinische tests en wetenschappelijk onderzoek hopen onderzoekers dat dit mRNA-vaccin een belangrijke rol zal spelen in de toekomstige standaardzorg voor longkankerpatiënten wereldwijd.

Bron

Persbericht BioNTech