Hooggradige gliomen zijn zeldzame, kwaadaardige tumoren die tot 12% van alle hersentumoren bij kinderen uitmaken. Volgens cijfers van IKNL is van de patiënten met een hooggradig glioom na 2 jaar nog 28 tot 52% nog in leven. Onderzoekers in de VS en het Verenigd Koninkrijk onderzoeken een nieuwe behandelmethode voor hersenkanker bij kinderen. Dit project combineert een herpesvirus met een kankervaccin om hersenkankercellen bij pediatrische patiënten met hooggradige gliomen te vernietigen.
Hooggradige gliomen worden vaak behandeld met radiotherapie en chemotherapie, methoden die oorspronkelijk voor volwassenen zijn ontwikkeld en die zeer schadelijk kunnen zijn voor de zich ontwikkelende hersenen van kinderen. De huidige behandelingen zijn bovendien beperkt in hun effectiviteit en brengen aanzienlijke risico’s met zich mee.
Het Amerikaans-Britse project wordt gefinancierd door LifeArc en CureSearch for Children’s Cancer en wordt geleid door het MD Anderson Cancer Center in Houston, samen met experts uit andere instellingen in de VS en het VK. De onderzoekers zullen een genetisch gemodificeerd herpes simplex virus type 1 gebruiken, dat in staat is snel in kankercellen binnen te dringen en zich daarin te repliceren. Hierdoor worden de kankercellen blootgesteld aan het immuunsysteem en vernietigd.
In een kleinschalige fase 1-studie werden bij 11 van de 12 kinderen positieve reacties op het virus waargenomen, waarbij het aantal immuniteitsverhogende witte bloedcellen in de tumoren toenam.
Nu is het doel van de onderzoekers om het virus te combineren met een kankervaccin, bekend als SNAPvax. Dit vaccin moet het immuunsysteem van het lichaam voorbereiden om kankercellen aan te vallen en de effecten van het virus te verlengen. Deze dubbele werking is al waargenomen bij volwassen tumoren buiten het centrale zenuwstelsel.
Indien succesvol, zal de nieuwe behandeling binnen de komende twee jaar in klinieken worden getest. Deze tests zullen de ontwikkeling van andere broodnodige kankerbehandelingen begeleiden, met als doel de overlevingskansen te verbeteren en de lange termijn bijwerkingen voor pediatrische patiënten te minimaliseren.
Het onderzoeksteam, onder leiding van Dr. Gregory Friedman, pediatrisch hematoloog/oncologist bij het University of Texas MD Anderson Cancer Center, benadrukt dat hun onderzoek aantoont dat het mogelijk is het immuunsysteem te activeren om een tumor aan te vallen met een vaccin, waardoor de effectiviteit van een aangepast herpesvirus wordt versterkt. Deze combinatie kan een doorbraak betekenen in de behandeling van hersenkanker bij kinderen, door specifiek de kankercellen te richten en het immuunsysteem te versterken.
Bron