Een Amerikaans onderzoeksteam van het MD Anderson Cancer Center in Houston heeft recentelijk een therapeutisch vaccin ontwikkeld, ELI-002 2P genaamd, dat gericht is op mutante vormen van het KRAS-oncogen. Veelbelovende vroeger resultaten van de fase-I studie, die onlangs zijn gepubliceerd in Nature Medicine, brengen een sprankje hoop voor patiënten met pancreas- en colorectale kanker.
Pancreaskanker kent een vijfjaarsoverleving van slechts 13%, en vormt een uitdaging die de medische wereld blijft tarten. Samen met slokdarm- en longkanker, staat het bovenaan de lijst van slechtste prognoses. De ziekte wordt pas vaak in een gevorderd stadium vastgesteld, wat de prognose aanzienlijk verslechtert. Het risico op postoperatief recidief blijft daarbij hoog, met beperkte therapeutische opties die momenteel beschikbaar zijn.
Het ELI-002 2P vaccin, ontworpen om mutante vormen van het KRAS-eiwit aan te pakken, vertoonde opvallende resultaten tijdens de AMPLITUDE-201 studie, die werd gepresenteerd op het American Society of Clinical Oncology (ASCO) congres in juni 2023. Het therapeutisch vaccin bleek te resulteren in een aanzienlijk lager risico op recidief bij patiënten met pancreas- of colorectale kanker.
Het vaccin, bestaande uit drie essentiële componenten, waaronder twee gericht op peptiden die gemuteerde vormen van het KRAS-eiwit nabootsen, toonde een indrukwekkende reductie in tumormarkers. Bij 84% van de proefpersonen werden tumormarkers verminderd, waarbij bij 24% zelfs volledige verdwijning werd waargenomen.
Bemoedigend is ook het feit dat het vaccin goed verdragen werd door patiënten, zonder ernstige bijwerkingen. Vermoeidheid, reacties op de injectieplaats en spierpijn waren de meest voorkomende bijwerkingen, allemaal van milde tot matige intensiteit.
De studie, die tot nu toe bij 25 patiënten is uitgevoerd, wordt gevolgd door een grootschaligere fase I/II-studie. Deze nieuwe studie zal gericht zijn op 156 patiënten met pancreas- of colorectale kanker en zal het vaccin uitbreiden naar zeven mutaties van het KRAS-gen, met als doel een breder scala aan patiënten te behandelen.
Referentie