Recente meta-analysen vonden aanwijzingen dat dagelijkse vitamine D3-suppletie geassocieerd is met een lagere kankermortaliteit. Deze bevindingen zijn echter controversieel. In een nieuwe studie van Kanno et al. werd het effect van vitamine D-suppletie onderzocht op het recidief- en overlijdensrisico van mensen met kanker aan het verteringstelsel die p53-immuunreactief waren. Daartoe werd een post-hoc-analyse uitgevoerd over de gegevens van 392 kankerpatiënten die aan een gerandomiseerde studie hadden deelgenomen.
In de analyse werd een subgroep patiënten uit de dubbelblinde, gerandomiseerde placebogecontroleerde AMATERASU-studie geïncludeerd. De subgroep omvatte patiënten met kanker aan het verteringstelsel die positief waren voor anti-p53-antilichamen in het serum en waarbij nucleaire accumulatie van het p53 oncosupressor-eiwit werd aangetroffen in meer dan 99% van de kankercellen (p53-immuunreactief). Zij ontvingen binnen de AMATERASU-studie vitamine D (2.000 IU/dag) of een placebo. Deelnemers werden gevolgd tussen 2010 en 2018 voor een mediane periode van 3,5 jaar. De primaire uitkomst was het 5-jaars recidief/overlijdenspercentage.
De patiënten waren gemiddeld 66 jaar oud en twee derde was man. De meeste patiënten leden aan colorectale kanker (46,7%) of maagkanker (43,4%). Bij 80 patiënten werd p53-immuunreactiviteit vastgesteld. Van hen ontvingen 54 patiënten vitamine D en 26 patiënten een placebo. De groep die vitamine D ontving vertoonde een significant hogere recidiefvrije overleving in vergelijking met de placebo-groep (HR [95%-BI]: 0,27 [0,11-0,61]; p=0,002). In de placebogroep bleef 53,8% recidiefvrij, tegenover 80,9% in de vitamine D-groep. Dit verschil bleef bestaan wanneer rekening werd gehouden met leeftijd en geschiedenis van cardiovasculaire ziekte (HR: 0,20). Bij patiënten die niet-p53-immuunreactief waren (n=272), werd geen effect gezien van vitamine D op de recidiefvrije overleving (HR [95%-BI]: 1,09 [0,65-1,84]). In deze vitamine D-groep bleef 22,2% recidiefvrij tegenover 21,1% in de placebo-groep.
In deze studie werd gezien dat vitamine D-suppletie leidde tot een verlaagd risico op een recidief of overlijden bij patiënten met kanker aan het verteringsstelsel en p53-immuunreactiviteit. Bij patiënten met kanker aan het verteringsstelsel die geen p53-immuunreactiviteit vertoonden werd geen verlaagd recidief/overlijdensrisico gezien met vitamine D-suppletie in vergelijking met het innemen van een placebo. Deze resultaten suggereren een interactie tussen vitamine D-suppletie en de p53-immuunreactieve subgroep. Mogelijk zou deze suppletie van toegevoegde waarde kunnen zijn voor deze patiëntenpopulatie. Voor meer zekerheid daarover is nader onderzoek nodig.
Referentie