Gedeeltelijke prostaatverwijdering met ultrasoon geluid even effectief als complete resectie

augustus 2023 Zorg van de toekomst Willem van Altena

Een nieuwe chirurgische aanpak van prostaatkanker kan een uitkomst betekenen voor oudere mannen met gelokaliseerde prostaatkanker, ofwel kanker die zich nog steeds beperkt tot de prostaat. Focale therapie is een mogelijk alternatief voor een radicale prostatectomie, een operatie waarbij de hele prostaatklier wordt verwijderd, samen met de zaadblaasjes die sperma produceren.

Bij focale therapie wordt alleen kankergedeelte van de prostaat verwijdert, en blijft de rest van de klier intact. Het doel is om klinisch significant tumorweefsel te verwijderen, kanker die verder zou uitzaaien als het niet behandeld zou worden. Hoewel er een klein risico bestaat dat er kanker achterblijft na de behandeling, heeft focale therapie het voordeel dat het risico op erectiestoornissen en urine-incontinentie, twee veel voorkomende bijwerkingen van radicale prostatectomie, wordt geminimaliseerd. En er is steeds meer bewijs dat focale therapie een effectieve strategie kan zijn.

Ultrasone geluidsgolven

Vorig jaar rapporteerde een internationaal team van onderzoekers dat 1.379 mannen behandeld met focale therapie of radicale prostatectomie vergelijkbare kankerresultaten hadden na vijf jaar follow-up. De mannen waren gemiddeld 66 jaar oud en de artsen behandelden hen met een techniek die gefocust ultrageluid met hoge intensiteit of HIFU wordt genoemd. Deze aanpak vernietigt kanker door het te onderwerpen aan ultrasone geluidsgolven die tumoren verhitten tot hoge temperaturen.

Referentie

Reddy D, Peters M, Shah TT, et al. Cancer Control Outcomes Following Focal Therapy Using High-intensity Focused Ultrasound in 1379 Men with Nonmetastatic Prostate Cancer: A Multi-institute 15-year Experience. Eur Urol. 2022 Apr;81(4):407-413. doi: 10.1016/j.eururo.2022.01.005. Epub 2022 Feb 3. PMID: 35123819.