Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker toegepast op het gebied van diagnostiek, en wordt gezien als een nuttig hulpmiddel voor artsen. Ook bij de screening op borstkanker. Mammogrammen die door de AI als mogelijk verdacht worden aangemerkt worden altijd nog bekeken door radiologen. Maar nu laat een Zweedse studie van de universiteit van Lund zien dat AI zelfs beter is het screenen op borstkanker dan radiologen.
Aan het onderzoek werkten 80.000 vrouwen in Zweden mee. Bij de helft van de deelnemers bekeken twee radiologen hun mammogrammen zonder AI, terwijl bij de andere helft de mammogrammen werden geanalyseerd door AI en een radioloog – behalve in gevallen waarin AI de hoogste risicoscore genereerde, in welk geval twee radiologen de screening beoordeelden. De AI-gebaseerde software is overigens ontwikkeld in Nederland. Het bleek het AI-systeem niet alleen 20% meer positieve testen te herkennen dan de radiologen, maar werd er ook niet vaker een vals-positieve diagnose afgegeven. Er was ook een aanzienlijke vermindering van de werklast voor radiologen: de artsen hoefden 44 procent minder tijd te besteden aan het lezen van mammogrammen.
De resultaten komen op een moment dat de belangstelling voor de potentiële kansen en risico’s van AI voor de geneeskunde en de wereld in het algemeen sterk toeneemt. AI wordt steeds vaker ingezet in medische omgevingen, maar er is ook bezorgdheid over de manier waarop algoritmen in deze omgevingen worden getraind en gevalideerd en over de kans op vertekening en overdiagnose. Ondertussen plant de EU strenge regelgeving rond het gebruik van AI en werkt het Europees Geneesmiddelenbureau EMA aan een beoordeling van de risico’s en voordelen van de technologie voor de ontwikkeling van medicijnen.
Ondanks de positieve bevindingen zei hoofdauteur Kristina Lång van de Lund Universiteit dat de tussentijdse veiligheidsresultaten “op zichzelf niet genoeg zijn om te bevestigen dat AI klaar is om te worden toegepast bij mammografiescreening”. Lång en haar collega’s wachten op verdere resultaten van het onderzoek die zullen aangeven of het gebruik van AI het aantal ontdekte kankers tussen screenings vermindert en dus of het de moeite waard is om uit te rollen.
Referentie