‘Strike a pose, check your selfie!’: Stichting Melanoom lanceert campagne rond nieuwe app

mei 2023 Actueel Willem van Altena
Dermatologist examining the skin on the back of a patient

De maand juni is uitgeroepen tot Melanoma Awareness Month. Melanoom, een vorm van huidkanker, is een ernstige aandoening die zich snel kan verspreiden en potentieel levensbedreigend kan zijn. Het is van essentieel belang om bewust te zijn van de gevaren van melanoom en de mogelijkheden te verkennen om het vroegtijdig te herkennen. Gelukkig kunnen moderne technologieën, zoals mobiele apps, bijdragen aan het tijdig opsporen van verdachte huidplekjes. Een van die apps is de Huidmonitor app van Stichting Melanoom. Die heeft pas een flinke update gekregen die het mogelijk maakt om zelf foto’s van plekjes en vlekjes toe te voegen en te laten beoordelen door kunstmatige intelligentie.

Huidkanker staat op nummer één van alle kankersoorten in Nederland.  In 2021 kregen meer dan 80.000 mensen ermee te maken. Uit het onlangs verschenen IKNL trendrapport blijkt dat de cijfers de komende jaren nog veel harder zullen stijgen – ook onder dertigers. Vroege herkenning en behandeling van huidkanker zijn cruciaal.  De Huidmonitor app van Stichting Melanoom is een handige tool die mensen helpt om de eigen huid in de gaten te houden aan de hand van zelfgemaakte foto’s van allerlei vlekjes en plekjes op de huid.

Strike a pose

Om het belang van het zelf checken van de huid onder de aandacht te brengen lanceert Stichting Melanoom tijdens de wereldwijde Melanoma Awareness Month de campagne: ‘Strike a pose, check your selfie!’

Het advies van dermatologen is om de huid één keer per maand zelf de checken. Met de Huidmonitor app kan iedereen foto’s maken van de eigen moedervlekken. Die worden vervolgens vergeleken met foto’s van onschuldige en verdachte vlekken in de groeiende database van de app. Zo wordt zichtbaar of plekjes veranderen in de loop van tijd.

De app heeft een belangrijke upgrade gekregen; op verzoek van de gebruikers is het nu ook mogelijk om foto’s toe te voegen, te vergroten om plekjes beter te kunnen bekijken en om selfies te maken. Wie daar niet zo bedreven in is kan natuurlijk altijd hulp vragen bij het maken van de foto’s. Het is sowieso goed als iemand anders je huid bekijkt op plekken die je zelf niet goed kunt zien, zoals rug, billen, nek, op je hoofd en achter je oren bijvoorbeeld.

Wat is melanoom?

Melanoom ontstaat door DNA-schade in de pigmentcellen, melanocyten genaamd, die verantwoordelijk zijn voor de kleur van onze huid. Hoewel het niet de meest voorkomende vorm van huidkanker is, is melanoom wel de meest agressieve en potentieel gevaarlijke vorm. Enkele belangrijke feiten over melanoom zijn:

  • Risicofactoren: Blootstelling aan UV-straling, zoals zonlicht of zonnebanken, verhoogt het risico op het ontwikkelen van melanoom. Daarnaast spelen genetische factoren en een voorgeschiedenis van zonverbranding een rol.
  • Waarschuwingssignalen: Melanoom kan zich manifesteren als een veranderende moedervlek, een nieuw groeiend huidplekje, of een abnormale pigmentatie van de huid. Let op asymmetrie, onregelmatige randen, verschillende kleuren binnen één plek, en een diameter groter dan 6 millimeter.
  • Uitzaaiingen: Als melanoom niet tijdig wordt behandeld, kan het zich verspreiden naar andere delen van het lichaam, zoals lymfeklieren, organen en botten. In gevorderde stadia kan melanoom moeilijker te behandelen zijn en levensbedreigend worden. Wel worden er de laatste jaren zeer bemoedigende resultaten geboekt met immuuntherapie.
Zo herken je een mogelijk melanoom.

Andere apps

Met behulp van A.I. zijn er tegenwoordig allerlei apps en tools verkrijgbaar die kunnen helpen verdachte plekjes en vlekjes op te sporen. Naast de al genoemde Huidmonitor noemen we er nog enkele:

  • SkinVision: SkinVision maakt gebruik van een algoritme om foto’s van verdachte plekjes op de huid te analyseren. Het classificeert de plekjes op basis van het risiconiveau, waardoor gebruikers worden aangemoedigd om medisch advies in te winnen indien nodig.
  • Miiskin: Miiskin is ontworpen om mensen te helpen hun huid te monitoren door middel van regelmatige foto’s. Het stelt gebruikers in staat om hun huidplekjes te vergelijken en veranderingen in grootte, kleur en vorm op te merken.
  • DermEngine: DermEngine biedt een geavanceerde oplossing voor dermatologische beeldanalyse. Het stelt zowel professionals als individuele gebruikers in staat om huidbeelden vast te leggen, te analyseren en te volgen voor verdere evaluatie.

Dermatoloog

Belangrijk is wel om te realiseren dat de apps niets meer zijn dan mogelijke hulpmiddelen voor het monitoren en herkennen van verdachte huidplekjes. Maar ze zijn geen vervanging voor professioneel medisch advies. Bij het vermoeden van melanoom of andere vormen van huidkanker is het raadplegen van een dermatoloog dus altijd essentieel.

Meer informatie

Bezoek de website van Stichting Melanoom.

Bezoek de website van IKNL voor de laatste incidentiecijfers voor huidkanker en melanoom.