Meningeoom is een kanker van het hersenvlies, en de meest voorkomende vorm van hersenkanker: en elk jaar krijgen ongeveer 1600 mensen in ons land die diagnose te horen. Meningeoom wordt wel eens als een ‘goedaardige’ hersentumor gezien, omdat hij meestal weinig klachten geeft en niet snel groeit. Door middel van geregelde hersenscans wordt de tumor dan in de gaten gehouden. Maar 600 mensen per jaar moeten toch een hersenoperatie ondergaan omdat de tumor groeit of op een locatie zit die klachten veroorzaakt, zoals hoofdpijn en uitvalsverschijnselen. Na een operatie kan de tumor echter toch terugkeren, met aanzienlijk slechter prognoses. Onderzoekers neurochirurg Eelke Bos en neuropatholoog Niek Maas van Erasmus MC in Rotterdam willen het gedrag van meningeomen beter gaan voorspellen.
In de afgelopen jaren verzamelden de afdelingen Neurochirurgie, Radiotherapie en Pathologie van het Erasmus MC gegevens en meningeoomweefsel van 2400 patiënten. Onderzoekers testen de weefsels van 500 patiënten op verschillende markers met een kleuringstechniek genaamd immuunhistochemie. Met een follow-up van meer dan 5 jaar gaan ze na of en hoe snel de tumor is teruggekomen bij deze patiënten. Door de markers te koppelen aan deze analyse, hopen Bos en Maas dat de terugkeer van tumoren beter is te voorspellen bij toekomstige patiënten.
Als uit de analyse blijkt dat iemand een lage kans op terugkeer van de tumor heeft, dan zijn mogelijk minder vaak scans nodig. Ook kunnen meningeomen met een hoge kans op terugkeer misschien aanvullend bestraald worden. Dit zorgt voor een betere behandeling en ook minder onzekerheid bij patiënten, denken de onderzoekers.
Referentie